Nem cáfolta egyértelműen a kórházbezárásokat meghallgatásán a miniszter

""
Kásler Miklós a miniszteri meghallgatáson

A kulturális után a népjóléti bizottság is meghallgatta Kásler Miklóst, az emberi erőforrások minisztere expozéjában a minisztériumához tartozó problémákat nem érintette. A meghallgatás első fél órájában lényegében a kormánypropagandát és az ellenzék írásbeli kérdéseire adott sablonválaszokat ismételte, az egészségügy helyzete csak ezután került szóba. A bizottsági tagok a fideszesek javaslatára ugyancsak 3 perces időkorlátban tehették fel a kérdéseket, viszont a kulturális bizottsággal ellentétben itt érdemi válaszokat próbált adni a tárcavezető.

Az egészségüggyel kapcsolatban egy olyan újfajta megközelítést próbál véghez vinni a kormány, amely sokkal inkább az egészségmegőrzésre fekteti a hangsúlyt, ennek részeként a többi közt visszaszorítanák a dohányzást Lázár János kormánybiztos segítségével, valamint 70 százalékra növelnék a rákszűrésre járók arányát - mondta Kásler Miklós miniszteri meghallgatásán.

A tárcavezető szerint az új struktúrában a már kialakult betegségek közül is priorizálnák a súlyosabb betegségek ellátását, de kiemeltként kezelnék a jövőben a gyermekek ellátását is.

Kásler Miklós a meghallgatáson azt is megmagyarázta, hogy mit ért elkerülhető haláleset alatt: a fogalom nem azt jelenti, hogy a kórházi ellátás rossz, hanem azt, hogy a beteg nem megy el időben a kórházba, a korán diagnosztizált betegek nagy része sokáig vár a kezeléssel a miniszter szerint.

A kórházi fertőzésekkel kapcsolatban is hárította a felelősséget, azt mondta: legnagyobb része kívülről kerül a kórházba, ez azt jelenti, hogy a látogatók hozzák be, Kásler szerint emiatt magasabb a kórházi fertőzések aránya, mint Nyugat-Európában.

Nem lesznek bezárások, de csökkenteni kell

A jobbikos Lukács László György az egészségügyi struktúraátalakítással kapcsolatban kérdezte Káslert, aki példaképp erre azt mondta, hogy Magyarországon a kétezres évek elején 500 helyen nyújtottak kemoterápiás szolgáltatást, ezt 2010-re sikerült lecsökkenteni a ’10-es évek elején 143-ra. A probléma szerinte azzal volt, hogy korábban a helyek többségén nem volt meg a feltétele a normális feladatellátásnak, viszont a csökkenés a minőségi betegellátást javította.

Elég lenne olyan 35-40 kemoterápiát kiszolgáló intézmény.

„Struktúraváltást tervezünk-e? Ebben az értelemben természetesen. És meg is fogjuk tenni, ugyanúgy, ahogy eddig mindent megtettünk, amit megígértem.”

A miniszter részéről kitérő válasz érkezett a háziorvosi ellátás, valamint a patikák államosításával kapcsolatos kérdésre is. A testület jobbikos tagja az egészségügyben zajló folyamatokat posztkommunista átrendeződésként értékelte, mivel a rendszerváltás előtti szerkezetet építi fel újra a Fidesz, de Kásler ezt a felvetést elutasította.

Lukács kórházi tartozásokkal kapcsolatos kérdésére azt mondta, hogy a kórházi adósságok 2006 körül tetőztek, és ezt szűkítette le a „polgári kormány”. A halk szavú tárcavezető szerint a menedzsment 20-30%-ban játszik szerepet a tartozások újratermelődésében.

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője

Kásler az adósságokkal kapcsolatban arról is beszélt, hogy az egész finanszírozást alapjaiban alakítják át, ami azt jelenti, hogy ott fizetnék ki a kezelés költségeit, ahol a beteget valóban kezelik.

Nem volt válasz a jogkörelvonásokra

A minisztériumi jogkörök csorbításával kapcsolatos jobbikos kérdésre mindössze annyit válaszolt, hogy

„itt tulajdonképpen Palkovics miniszter úrhoz intézte a kérdéseit, nincs felhatalmazásom, hogy itt képviseljem őt.”

A szintén jobbikos Rig Lajos kérdésére Kásler azt mondta, hogy 9 év alatt csaknem megnégyszereződött az egynapos sebészeti beavatkozások száma, amellyel jelentősen sikerült csökkenteni a várólisták hosszát.

„Az egészségügy félmilitarista szervezet, mert emberi élet a cél”

- indokolta meg a miniszter azt, hogy a kórházvezetésben miért nincsen akkora mértékben jelen a demokrácia.

Rig Lajos több évtizedes tapasztalatot szerzett az egészségügyben

Elismerték a kórházbezárásokat

Lukács László György a meghallgatás utáni sajtótájékoztatóján úgy értékelte Kásler Miklós szavait, hogy a miniszter elismerte, kórházi osztályokat fognak bezárni.

A jobbikos politikus azt hangsúlyozta, hogy Kásler Miklós arról beszélt, korábbi ígéretének megfelelően végrehajtja az ágazat strukturális átalakítását – ez pedig a kórházi osztályok bezárását jelenti.

Erre felkészülhetnek a magyar betegek - fogalmazott Lukács László György, aki szerint az elmúlt 17 hónap azt bizonyítja, hogy a Kásler Miklós lényegében megbukott. Mindezt ráadásul prosperáló gazdaság mellett sikerült megtennie, a közelgő válság idején ez pedig még nehezebben fog sikerülni - tette hozzá.

A Jobbik ezért arra szólítja fel Orbán Viktort és Kásler Miklóst, hogy végre vegye komolyan az egészségügyet, és ne zárjon be kórházi osztályokat, valamint álljon el a patikák államosításának tervétől.