Trump „azonnali” szenátusi tárgyalást sürget

Trump „azonnali” szenátusi tárgyalást sürget

Putyin is reagált az impeachmentre, szerint csak arról szól, hogy az amerikai demokraták még mindig nem tudják elfogadni a 2016-os vereségüket.

Az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) keretében rendezett szenátusi tárgyalás „azonnali” megtartását sürgette Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Twitteren és újságíróknak adott nyilatkozataiban is.

Miután a demokrata többségű képviselőház szerdán megszavazta az elnök elleni impeachment-eljárást, csütörtökön kétségessé vált az ezt követő szenátusi tárgyalás időpontja.

 

Megszavazta a képviselőház: vád alá helyezték Donald Trumpot

Az amerikai képviselőház csütörtökre virradóra megszavazta, hogy Donald Trump elnököt felelősségre vonják az ellene felhozott mindkét vádpontban, a hatalommal való visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása miatt, és ezzel döntött az elnök elmozdítását célzó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) lefolytatásáról. Az amerikai kongresszus alsóháza (képviselőház) csütörtökre virradóan külön-külön szavazott a demokrata törvényhozók által megfogalmazott két vádpontról.

 

Donald Trump először a Twitteren reagált:

„szóval, miután a demokraták nem nyújtottak nekem tisztességes eljárást a (képviselő)házban, nem voltak ügyvédek, tanúk, semmi sem volt, most meg megakarják mondani a szenátusnak, hogyan rendezze meg a tárgyalást”

- írta. Majd leszögezte:

„valójában semmi bizonyítékuk sincs és soha nem is fognak ilyesmivel szolgálni. Ki akarnak szállni. Azonnali tárgyalást akarok!”

Donald Trump újabb Twitter-bejegyzésben közölte:

„Pelosi érzi, hogy a hamis impeachment-kacsája olyan szánalmas, hogy fél ezt előterjeszteni a szenátusnak, amely kitűzheti a dátumot és ezt az egész csalást megszüntetheti!”

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök ugyanis már a szerdai voksolás után jelezte, hogy nem tudja, mikor küldi át a szenátushoz az elnök ellen megfogalmazott és megszavazott vádpontokat. Ez ugyanis a feltétele a szenátusi eljárás megkezdésének. A házelnök csütörtök reggel sajtóértekezleten, majd délután újságíróknak nyilatkozva leszögezte: először megvárja, hogy a republikánus többségű szenátus milyen napirendet tervez a tárgyaláshoz.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője csütörtökön zárt ajtók mögötti megbeszélést folytatott Chuck Schumerrel, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetőjével a várható szenátusi tárgyalás menetrendjéről, de a találkozó után mindketten azt nyilatkozták, hogy semmiben sem jutottak dűlőre, és majd az új esztendőben folytatják az egyeztetést.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki moszkvai évértékelő sajtóértekezletén kételyét fejezte ki  azzal kapcsolatban, hogy a republikánus többségű amerikai szenátus elmarasztalhatja Trumpot az impeachment-eljárás során. Putyin azt mondta:

„az abszolút légből kapott okokból elindított” impeachment annak az amerikai belpolitikai harcnak a folytatása, amelyet a demokraták amiatt indítottak, mert elvesztették a 2016-os elnökválasztást, és most más eszközökhöz nyúltak.

Az orosz elnök ismételten hangsúlyozta, hogy Trump nem játszott össze Oroszországgal a választási kampányban.

(MTI)