Szabó Gábor: Sneider Tamás jobban tudná ezt csinálni

Szabó Gábor: Sneider Tamás jobban tudná ezt csinálni

Ahogy azt a Népszava is megírta, a Jobbik pártigazgatói feladatait ellátó Szabó Gábor 16 év után úgy döntött, hogy nem vállalja újra a tisztséget. Az országos sajtóban a párt első embereként, szürke eminenciásaként emlegetett Szabó Gábor az Alfahírnek beszélt arról, hogy mi áll a döntés hátterében és, hogy miképp segíti a Jobbikot a jövőben.

Szabó Gábor 2003 óta tölti be a Jobbik pártigazgatói posztját, ezalatt a párt szervezésének napi irányítását, a központi adminisztráció működtetését és a rábízott országos operatív ügyek végigvitelét intézte. A közelmúltban döntött úgy, hogy ezt a feladatot nem vállalja tovább és arra kéri a január 25-i tisztújítás után felálló új elnökséget, hogy ne őt válasszák pártigazgatóvá.

Ugyanakkor nem hirtelen, külső nyomásra meghozott döntés született Szabó Gábor szerint. A gondolat a 2019-es EP-választás után kezdett érlelődni, amikor a választási eredmény miatt látta, hogy

a Jobbik szervezettségét, szervezeti rendszerét is az alapoktól újra kell gondolni és építeni.

Szerinte ehhez a feladathoz bátorságra, innovációra és kérlelhetetlenségre lesz szükség, magára utalva úgy fogalmaz, hogy attól viszont nem várható el maximális teljesítmény, aki a régi rendszer alapjait tette le.

Nem hozta volna meg ezt a döntést, hogyha nem lát olyan embert a Jobbik soraiban, aki képes az erősödéshez szükséges szervezeti változtatásokat véghez vinni. Szerinte Sneider Tamás egyik legfőbb érdeme, hogy a párt legnehezebb másfél évében vállalta el az elnöki tisztséget és sikerrel óvta meg a közösséget a széteséstől, a fideszes hazugságkampányoktól vagy a milliárdos ÁSZ-bírság miatti megszűnéstől. Már a kezdetektől fogva részt vett a párt életében és bizonyította, hogy jó szervező és jó vezető.

Nem csak nyugodt szívvel adnám át neki a pártigazgatói munkával járó felelősséget, hanem abban is biztos vagyok, hogy ő a jelenlegi helyzetben nálam jobban tudná ezt csinálni.

Szabó pártigazgatói posztból történő visszavonulása nem azt jelenti, hogy otthagyja a Jobbikot. A Jobbik országos választmányának elnökeként - ha ismét megválasztják - továbbra is folytatná a munkát, amelyre az eddiginél jóval több időt tudna szánni. 

Sokkal aktívabban szeretnék részt venni az országos elnökség politikai és stratégiai döntéshozatalában, mint ahogy eddig leterheltségem miatt tudtam.

Azt megtiszteltetésnek nevezte, hogy hosszú idő óta először nem egyedül indul a tisztségért, hanem a novemberben még az elnöki pozícióra pályázó Varga-Damm Andrea is megméretteti magát, akinek sok sikert kívánt a kampányhoz. A tisztújítással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy

január 25-én a Vona Gábor lemondásával kezdődött vesszőfutását zárhatja le a Jobbik, ha Jakab Pétert megválasztják elnöknek. Ez Szabó szerint a párt újbóli megerősödésének záloga is. 

A Népszava írt arról, hogy Szabó Gábort 16 év után Sneider Tamás váltja a Jobbik pártigazgatói posztján. A jelenlegi pártelnök a lapnak arról beszélt, hogy alkalmasnak tartja magát a feladatra, amellyel várhatóan a január 25-én megválasztott elnökség fogja megbízni.