Ukrajna megkaphatja az Iránban lelőtt utasszállítójának feketedobozait

Ukrajna megkaphatja az Iránban lelőtt utasszállítójának feketedobozait

Irán Ukrajnába küldi az iráni hadsereg által január 8-án véletlenül lelőtt ukrán utasszállító repülőgép feketedobozait - jelentette szombaton a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség egy helyi légügyi tisztségviselőre hivatkozva.

Megpróbáljuk kinyerni az adatokat a feketedobozokból Kijevben Franciaország, Kanada és az Egyesült Államok szakértelmének felhasználásával

- idézte a Tasznim Haszan Rezaifárt, az iráni polgári repülési szervezetnek a balesetek kivizsgálásáért felelős igazgatóját. Ha ez az erőfeszítés nem jár sikerrel, akkor a feketedobozokat Franciaországba küldik.

Kanada - amelynek 57 állampolgára vesztette életét a szerencsétlenségben - miniszterelnöke, Justin Trudeau pénteken felszólította Iránt, hogy küldje Franciaországba a repülőgép feketedobozait, mert ott rendelkeznek a súlyosan megrongálódott adatrögzítők alapos vizsgálatához szükséges eszközökkel.

Az ukrán főügyészi hivatal szintén pénteken közölte: azzal a kéréssel fordultak Iránhoz, hogy adja át az ukrán szakértőknek a MAU ukrán légitársaság tévedésből lelőtt utasszállító repülőgépének feketedobozait, amelyek a gép repülési adatait, illetve a pilótafülkében elhangzó beszélgetéseket hivatottak rögzíteni - írja az MTI.

A Teheránból Kijevbe tartó ukrán járat január 8-án zuhant le, nem sokkal felszállás után. A tragédiában 167 utas és a gép 9 fős ukrán személyzete vesztette életét. Még két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai, vagyis irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek.

Irán többnapi tagadás után január 11-én beismerte, hogy légvédelme lőtte le tévedésből rakétákkal az utasszállító gépet.

Irán úgy véli, hogy a lelőtt gép nem feledtetheti Szulejmáni halálát

Az Irán által tévedésből lelőtt ukrán utasszállító repülőgép tragédiája nem feledtetheti az amerikai erők által Irakban megölt Kászim Szulejmáni iráni tábornok "áldozatát" - jelentette ki Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője pénteken Teheránban a heti muszlim nagyimán. 2012 óta nem volt példa arra, hogy Hamenei vezesse ezt a szertartást.