Havonta több mint 3 millió forintot keres egy átlag magyar focista

Átlagosan egy magyar focicsapat a 2018-as évben 5,3 millió eurót költött el fizetésekre, vagyis az akkori év végi árfolyamon számolva 1,7 milliárd forintot - hivatkozik az Mfor.hu az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nemrég kiadott üzleti jelentésére. 

Az UEFA jelentése szerint a 2018-as 16 százalékos növekedésnek köszönhetően az európai ligák rangsorában a 21. helyet szerezte meg Magyarország az előző évi 23. után.

Míg 2015-ben 42 millió eurót költött a hazai élvonal fizetésekre, 2018-ra ez az összeg 64 millió euróra (több mint 21 milliárd forintra) növekedett. 

Ez azt jelenti, hogy az egy klubra vetített átlagos bérköltség 3,5 millió euróról 5,3-ra emelkedett. 

A kimutatott 16 százalékos növekedés az adóváltozások tükrében még inkább jelentősnek nevezhető. Mint ismert, 2017 szeptembere óta a sportvállalkozások mentesülnek a sportoló bére után fizetendő ekho teljesítése alól.

Ilyen növekedési ütemben haladva jó esély van arra, hogy  a 2019-es pénzügyi évben 

a magyar NBI bekerül az európai ligák top 20-as mezőnyébe a fizetéseket tekintve.

A Transfermarkt adatai alapján az NBI-es csapatok átlagos létszáma 33 fő volt, ami azt jelenti, hogy

egy magyar focista az NBI-ben 2018-ban havi bruttó 3,3 millió forintért rúgta a bőrt.

Ez az összeg a nemzetgazdasági átlagkeresetnek kereken a tízszerese.

Bőkezűen bánik a sportággal a kormány

Korábban írtuk, hogy a TAO-támogatásoknak köszönhetően közel 800 milliárd forintnyi állami pénz áramlott eddig a hazai labdarúgásba. 

A TAO-t eredetileg azért hozták létre, hogy jelentős utánpótlás-fejlesztés menjen végbe a hazai sportban, ezen felül pedig még tárgyi beruházásokra lehetett (volna) felhasználni ezeket a pénzeket. Ráadásul még az idei évben kiegészítették azzal, hogy már a létesítmények fenntartására is fel lehet használni ezt a támogatást.

Ezzel szemben az összesítések alapján kiderült, hogy az eredeti célként megjelölt utánpótlás-fejlesztésre, csupán a TAO-pénzek 

21 százalékát, vagyis 162 milliárd forintot költöttek. 

 

Közel 800 milliárd ment el focira és úgy tűnik még Orbán Viktor sem elégedett

Az Mfor szerint 791 milliárd forintnyi állami pénz áramlott eddig a hazai labdarúgásba. A kormányzat szerint ezek a pénzek főként a tömegsportra és az utánpótlásra mentek, annak érdekében, hogy minél több tehetség kerüljön ki, ennek ellenére azonban nem jönnek sem a gigászi tehetségek, sem az eredmények.