A közmédia szakértője szerint, ha a Fidesz kilép a néppártból, akkor mások is követhetik

.

Ha olyan helyzet állna elő, hogy a Fidesz kénytelen kilépni az Európai Néppártból, akkor nem biztos, hogy egyedül tenné ezt - mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője kedd reggel az kormánypárti M1 csatornánáján.

Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy "sajtóhírek" szerint a Forza Italia követné a Fideszt, és más, közép-európai pártok is kilépnének a néppártból.

A néppárt számára a "portfólió tisztítása" kockázatot is jelent, hiszen van esély rá, hogy elveszítik a konzervatívabb tagjaikat

- értékelt az elemző, hozzátéve, ebben az esetben a párt "elindulhat a lejtőn".

Ha a Fidesz kilép, akkor akár egy új parlamenti tömörülést is létrehozhat, de egy már meglévőhöz is csatlakozhat. Az utóbbinak - Pócza István szerint - kisebb a valószínűsége, mert egyszerűbb egy új tömörülést létrehozni.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
Az ellenzéki pártok méltán örülhetnek a sikernek, újabb visszaigazolásként értelmezve azt a 2022-es felállásra való tekintettel is. Elemzés.

Orbán Viktor: 1992

"Személyesen átélve az eltelt több mint két esztendő szinte minden politikai rezdülését, azt kell mondjam önöknek, hogy ennek az országnak a sorsát csak egy polgári középerőkből álló kormány tudja megnyugtatóan kézbe venni. Olyan polgári, liberális kormány, amelyet a felhalmozott feszültségek nem rettentenek vissza az állam további visszaszorításától, amely nem enged sem egy jobb-, sem egy baloldali, etatista gazdaságpolitika."

Orbán Viktor szerint térségünkben egyedül Magyarországon jelenthetnek komoly alternatívát a liberálisok a jelenlegi konzervatív kormányzattal szemben.

Orbán Viktor: 2020

"A liberális nem más, mint diplomás kommunista."