A NER üzeni: lassan hozzá kellene szokni a szólásszabadsághoz

A NER üzeni: lassan hozzá kellene szokni a szólásszabadsághoz

Tegnap mi is beszámoltunk a NER megmondóembereinek Gumiszoba című legújabb beszélgetős műsoráról, aminek első adásában épp a magyarországi németek kitelepítésének emléknapján sikerült a svábokon és a németségen gúnyolódniuk, valamint a németek likvidálásán viccelődniük.

A németek likvidálásán viccelődtek a NER megmondóemberei a magyarországi németek elhurcolásának emléknapján

Újabb fantasztikus műsorral jelentkezett a NER. Ha valakinek nem volt még elég a Bayer show, a Sajtóklub, a Troll vagy esetleg a Keménymag színvonalából, akkor annak megérkezett a Gumiszoba, amiben helyet kapott az utóbbi műsor két megmondóembere, akiket tavaly tavasszal Jakab Péter lejákobozása miatt vett le az Echo TV a képernyőről.

Brenner Koloman jobbikos képviselő, a magyarországi német közösség aktív tagja közleményben szólította fel a kormánypárti illetékeseket, hogy határolódjanak el a műsortól és vonják vissza a műsor megrendelőjének, a Petőfi Irodalmi Múzeumot vezető Demeter Szilárdnak minden tisztségét.

Demeter szerda reggel nyílt levélben fordult a politikushoz, amiben azt írja, hogy kiáll korábbi nyilatkozata mellett, miszerint az ominózus adást is tartalmazó Hajónapló szerkesztősége a legszabadabb magyar nyelvterületen.

„Nem független, nem objektív, de szabad”,

ezért nem állít gondolatrendőrt az adások szerkesztői mellé, akikben egyébként is bízik annyira, kiváltképp Megadja Gáborban – akit az Echo TV képernyőjéről Jakab Péter lejákobozása miatt vettek le-, hogy teljes egészében rájuk bízza a tartalomgyártást.

A múzeumvezető hangsúlyozza, hogy

Magyarországon alkotmányos jog a szólás- és véleményszabadság. Ehhez lassan hozzá kellene már szokni. Ráadásul Magyarország jogállam.

Így, ha sértő vagy büntetőtörvénykönyv hatálya alá eső vélemények hangzanak el egy műsorban, akkor bárki élhet jogorvoslati lehetőségekkel. Majd, ha bírósági határozatot lát arról, hogy a meghívottak átléptek egy határt, akkor lesz hajlandó tartalmi kérdésekbe beleszólni.

A levél végén Demeter még hozzáteszi, hogy viccesnek találja, hogy „egy olyan párt képviselője húzná rám a vizes lepedőt, amely politikai formáció antiszemitizmusból és rasszizmusból kovácsolt tőkét” és bár balliberális koalíciót emleget, közben még megjegyzi, hogy a Jobbik ugyanaz maradt „hiába cserélte a gárdamellényt szivárványszínű tangabugyira”.

Brenner Koloman mai sajtótájékoztatóján „rendkívül aljas hangú levélnek” titulálta Demeter válaszát.

Demeter Szilárd színvonalához sajnos nem tudok lesüllyedni, mert keszonbetegséget kapok

– reagált a fideszes múzeumigazgató levelére Brenner, hozzátéve:

Demeter szégyellje magát, egyben a magyarországi németség nevében kikérte magának, hogy egy ilyen ember a pozíciójában maradhat.