Lezártak egy 11 milliós várost Kínában a koronavírus miatt

Kína

Lezárták a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhan tömegközlekedési hálózatát, a hatóságok egyben felszólították a lakosokat, hogy ne hagyják el a várost a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében - közölte a kínai sajtó helyi idő szerint csütörtökön.

A busz-, a metró-, a komp- és a távolsági személyszállítást végző hálózatokat csütörtök reggel tíz órától leállítják. A 11 millió lakosú város repülőterén és a vasútállomásokon pedig az induló járatokat állítják le.

Az állami sajtó a városvezetés járványellenes akciócsoportjára hivatkozva közölte azt is: a kormány felszólította a lakosokat, ne hagyják el a várost, hacsak rendkívüli körülmények ezt nem teszik szükségessé.

Az intézkedések célja, hogy hatékonyan gátat szabjanak a vírus terjedésének, így biztosítva a lakosság egészségét és biztonságát.

A fertőzésveszély miatt sokan lemondták utazási foglalásukat, arcmaszkot vásárolnak, és kerülik az olyan nyilvános helyeket, mint a mozik és a bevásárlóközpontok.

A China Daily című angol nyelvű hírlap értesülése szerint 544-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte. A Zsenmin Zsipao című kínai pártlap korábban 473 fertőzöttről tudott. A halottak száma már 17-re emelkedett.

 

Az WHO ma dönt a rendkívüli állapot kihirdetéséről

Az óvintézkedések ellenére úgy fest, hogy a járvány már elindult világkörüli útjára. A vírus néhány esetben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában is megjelent. Észak-Korea pedig szerdától felfüggesztette a külföldi turisták fogadását a koronavírus miatt.

A mexikói és az orosz hatóságok is jelentették, hogy vizsgálnak egy-egy gyanús esetet, az Egyesült Államokbeli Washington államban pedig már diagnosztizálták is az ország első új típusú koronavírusos tüdőgyulladását.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerdán Genfben tanácskozott a koronavírusos megbetegedések terjedéséről, de döntését, hogy közegészségügyi rendkívüli állapotot hirdessen-e ki, csütörtökre halasztotta. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kijelentette, hogy rendkívül komolyan veszi azt a döntést, amelyet csakis a megfelelő információk birtokában és megfontolást követően kész meghozni.

Az biztos, hogy a döntés nem lesz egyszerű, hiszen a rendkívüli állapot kihirdetése pánikhoz vezethet, azonban orvoscsoportok már évek óta készülnek egy világjárvány megfékezésére. A kutatók feltételezése szerint a vírus állatoktól fog indulni, hasonlóan az első világháború után pusztító spanyolnáthához, amit később a madárinfluenzával sikerült összefüggésbe hozni. A spanyolnátha 1918 és 1919 között a Föld lakosságának mintegy 4 százalékát betegítette meg és több mint 70 millió áldozatot szedett. Nagyjából annyit mint a két világháború összesen. Terjedését az első világháborúban szolgáló katonák hazaérkezése segítette ugyan, de az akkori közlekedési szokások még merőben eltértek a napjainkban mindennapossá vált vonat és repülőutaktól, amiknek segítségével egy hasonló járvány felbukkanása jóval nagyobb mértékű pusztításhoz vezethet. Arról nem is beszélve, hogy a Föld az elmúlt száz évben kicsit zsúfoltabb lett, lakossága megnyolcszorozódott.

Már 17 ember meghalt a gyilkos kínai vírustól

Az utóbbi egy napban 17-re emelkedett, vagyis majdnem megduplázódott Kínában a tüdőgyulladást okozó új koronavírusban elhunytak, valamint 470-re nőtt a fertőzöttek száma - közölték Hupej tartomány tisztségviselői szerdán. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedd este közölte, hogy négyszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte.

 

Elsősorban a helyiek hangja szeretne lenni az Országgyűlésben a Dunaújváros és térsége időközi választásán bizalmat kapott Kálló Gergely. A Jobbik-frakció új tagja „vasakarattal” kíván küzdeni a korkedvezményes nyugdíj visszaállításáért, de szívügyében, az ifjúságpolitikában is fel fog szólalni.