639 ezer forint a bruttó átlagfizetés a TEK-nél

TEK
TEK-gyakorlat
MTI/Illyés Tibor

Közérdekű adatigénylés keretében kikértük és megkaptuk a Terrorelhárítási Központtól (TEK) az állomány fizetésével kapcsolatos információkat.

Dr. Pintér Gábor alezredes, igazgató tájékoztatása szerint

a TEK személyi állományának átlagbére bruttó 639.773 forint.

Ez egyéb juttatások nélkül –melyeket nem részleteztek- nettó 425 ezer forintra tehető.

A különleges feladatokat ellátó szervezet személyi állománya 1221 fő, melyből 974 fő a hivatásos szolgálati jogviszonyban álló személy. De ez mégsem a teljes létszám.

TEK
TEK-gyakorlat
MTI/Illyés Tibor

Ugyanis ezen felül a TEK az adatigénylésben nem részletezett mértékben foglalkoztat olyan személyeket, akik a rendőrségről szóló törvény értelmében nem nyilvános, például hírszerző vagy elhárító feladatokat látnak el. Az ilyen, érzékeny adatok nyilvánosságra kerülése adott esetben nemzetbiztonsági kockázatokat is jelenthetnek, ezért nem kötelesek kiadni.

Ment a karácsonyi juttatás

A TEK tájékoztatása szerint a decemberi, hivatásos jogviszonyban álló rendvédelmi dolgozóknak adott bruttó 500 ezer forintos jutalmat a nyilvánosan felvállalt létszámból náluk 974 fő kapta meg.

Viszont a nettó 340 ezer forintot jelentő juttatással kapcsolatos kormányhatározat Magyar Közlönyben olvasható részletes lebontása szerint a Terrorelhárítási Központ esetében a jutalmazás 619 millió forintos kiadást jelentett a költségvetésnek. Ez pedig fejenként félmillió forintos leosztással számolva 1238 munkavállalót jelenthet, és mivel ebben benne vannak az adatigénylésben nem részletezett munkavállalók jutalmai is, ez legalább további 264 főt jelenthet.

A testület teljes létszáma így meghaladhatja az 1500 főt.

TEK
MTI/Mihádák Zoltán

A TEK gárdája hivatásos állományú rendőrökből, vezényelt hivatásos állományúakból, kormánytisztviselőkből és közalkalmazottakból állhat. Nem kerülhet be akárki, hivatásos állományúak esetében a beosztás betöltésének feltétele az adott szakterületen eltöltött minimum 5 éves gyakorlat, de valamennyi alkalmazott nemzetbiztonsági átvilágításon is átesik.

A Terrorelhárítási Központot 2010-ben hozták létre. A Belügyminisztérium irányítása alatt álló szervezet elsődleges célja a speciális képzettséget és felszereltséget igénylő feladatok elvégzése, ilyen lehet egy terrortámadás kezelése, vagy más bűncselekmények esetében a veszélyes, felfegyverzett elkövetők elfogásában való részvétel, a rendőrség segítése.

A TEK a korábbi tapasztalatok szerint mentési munkálatokban is részt vesz, a 2019. május 29-én Budapesten elsüllyedt Hableány sétahajóval kapcsolatos feladatokat is többnyire ők végezték.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
Az ellenzéki pártok méltán örülhetnek a sikernek, újabb visszaigazolásként értelmezve azt a 2022-es felállásra való tekintettel is. Elemzés.

Orbán Viktor: 1992

"Személyesen átélve az eltelt több mint két esztendő szinte minden politikai rezdülését, azt kell mondjam önöknek, hogy ennek az országnak a sorsát csak egy polgári középerőkből álló kormány tudja megnyugtatóan kézbe venni. Olyan polgári, liberális kormány, amelyet a felhalmozott feszültségek nem rettentenek vissza az állam további visszaszorításától, amely nem enged sem egy jobb-, sem egy baloldali, etatista gazdaságpolitika."

Orbán Viktor szerint térségünkben egyedül Magyarországon jelenthetnek komoly alternatívát a liberálisok a jelenlegi konzervatív kormányzattal szemben.

Orbán Viktor: 2020

"A liberális nem más, mint diplomás kommunista."