Koronavírus: a holokauszthoz hasonlította Kína izraeli nagykövete a határlezárásokat

koronavírus
Twitter

Bocsánatot kért a zsidó államtól Kína izraeli ügyvivő nagykövete amiatt, hogy az új koronavírus miatti határlezárásokat ahhoz az időszakhoz hasonlította, amikor a holokauszt idején számos ország hátat fordított a zsidó menekülteknek.

Taj Jü-ming korábban egy Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a kínai állampolgárokra a járvány miatt kirótt utazási korlátozások, illetve tilalmak azokra a régi időkre, régi történetekre emlékeztetik őt, amelyek a második világháború alatt, az emberi történelem legsötétebb napjaiban, a holokauszt idején estek meg.

Több millió zsidó embert meggyilkoltak, és sok ország hátat fordított a segítséget kérő zsidó menekülteknek. Csak nagyon-nagyon kevés ország nyitotta meg előttük a kapuit, ezek egyike volt Kína 

- fejtegette a kínai diplomata.

Kína izraeli nagykövetsége aztán vasárnap közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozták, nem állt szándékukban a holokauszt sötét napjait a jelenlegi helyzethez, illetve a koronavírus miatt foganatosított izraeli intézkedésekhez hasonlítani. A nagykövetség hozzátette: bocsánatot kérnek azért, ha valaki rosszul értelmezte az üzenetüket.

Koronavírus: 361 halott

A leginkább továbbra is a járvány gócpontjának számító, közép-kínai Hupej tartományt sújtja az új koronavírus terjedése, a kór ezen a területen szedi halálos áldozatainak túlnyomó többségét - derül ki a kínai Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adataiból. Hupejben vasárnap éjfélig a fertőzöttek száma 11 177-re nőtt, míg a vasárnap történt 56 halálesettel a betegség halálos áldozatainak száma a tartományban 350-re emelkedett.

Az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében Izrael múlt csütörtök óta nem engedi be területére a közvetlenül Kínából érkező repülőjáratokat, és az egészségügyi minisztérium felhatalmazta az izraeli határőröket arra, hogy megtagadják a belépést azoktól a nem izraeli állampolgároktól, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak. Azokat az izraelieket pedig, akik Kínából érkeztek haza, felszólították, hogy két hétig ne menjenek közösségbe.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő közölte: utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy kezdjék meg a gyorsan terjedő vírus elleni vakcina kifejlesztését. Hozzátette, hogy a palesztin hatóságot is folyamatosan tájékoztatják a bevezetett közegészségügyi intézkedésekről.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus világszerte már több mint 14 500 embert fertőzött meg, és valamivel több mint 300-an haltak bele a betegségbe.

Kína sokáig titkolta a koronavírust

Az Index írja a New York Times tényfeltáró anyaga alapján, hogy Kína sokáig próbálta titokban tartani a koronavírust, sőt, kifejezetten akadályozták azokat, akik figyelmeztetni próbáltak. Néhány szakértő szerint ezzel az eltussolási kísérlettel idén év elejére elveszett a vírus kontroll alatt tartásának esélye.