Kína sokáig titkolta a koronavírust

koronavírus

Az Index írja a New York Times tényfeltáró anyaga alapján, hogy Kína sokáig próbálta titokban tartani a koronavírust, sőt, kifejezetten akadályozták azokat, akik figyelmeztetni próbáltak. Néhány szakértő szerint ezzel az eltussolási kísérlettel idén év elejére elveszett a vírus kontroll alatt tartásának esélye.

Decemberben kezdődött

Li Venliang orvos december 30-án közös chatszobában írta ismerőseinek, hogy hét ember egy rejtélyes vírus tüneteivel karanténban van a kórházban. A doktort aznap éjjel beidézték a Vuhani Egészségügyi Hatósághoz és kérdőre vonták, hogy miért osztott meg információkat az esetről.

Három nappal később a rendőrség alá akart íratni vele egy papírt, amelyben elismerte volna, hogy törvénytelen viselkedés volt a vírusról beszélni.

A rejtélyes betegség a koronavírus volt, ami azóta több mint 300 halálos áldozatot követelt, közel 15 ezer megerősített fertőzés van és világjárvány fenyeget.

Az amerikai lapnak nyilatkozó szakértők szerint a koronavírus feltűnése utáni két hétben a helyi hatóságok az orvosok elhallgattatásán dolgoztak, nem engedték a figyelmeztetés kiadását, sőt, rémhírek terjesztése miatt nyomoztak.

A piac

A vuhani egészségügyi szolgálat ekkor már kiadott egy közleményt, ami néhány gyógyítható tüdőgyulladásos betegről szólt. A szemész Li Venliang visszament dolgozni, január 10-én egy asszonyt kezelt zöldhályoggal, de a páciens, és ekkor már az orvos is, fertőzöttek voltak. Li jelenleg kórházban lábadozik.

Hu Hszaiohu disznóhúst árult a Huanan Halpiacon, decemberben sorra estek ki a munkások lázas panaszokkal, többeket karanténba helyeztek, de senki nem tudta, hogy miért. Közben a helyi orvosok is tanácstalanok voltak, mert a halpiacon dolgozó sok tüdőgyulladásos beteg nem reagált a kezelésre.

Január elsején lezárták a piacot, a hivatalos indoklás szerint felújítás miatt. Munkások viszont nem érkeztek, helyettük vegyvédelmi ruhás emberek tűntek fel, akik fertőtlenítésbe kezdtek. Az előző nap a kínai hatóságok már elküldték a járványról szóló figyelmeztetést a WHO-nak.

Nem tájékoztatták a helyieket

Eközben Vuhanban a városi tisztviselők még mindig azzal nyugtatták az embereket, hogy a betegség nem terjed emberről emberre és sikerült megállítani a járványt. Kilenc nappal később meghalt a vírus első áldozata, egy idős, májbeteg, daganatos férfi, aki a piacon vásárolt. A felesége is a koronavírus tüneteit produkálta, de ő nem járt az ominózus piacon.

Lü Hisziaohong, az egyik helyi kórház orvosa már december 25-én arról értesült, hogy a vírus az egészségügyi alkalmazottak között terjed.

A bejelentés

Végül január 20-án közölték hivatalosan az állami televízióban, hogy emberről emberre terjed a vírus, aminek akkor még „csak” három halottja volt, 11 nappal később 200. Két nappal ezután karantén alá került a 11 milliós város.