"Tárgyalunk a kormányzásról" - interjú a Sinn Féin képviselőjével

Sinn Féin

Óriási meglepetés ugyan nem történt az ír parlamenti választáson, hiszen a felmérések a kampány végén már jelezték, hogy a Sinn Féin jelentősen előretör, és felborítja az évtizedeken át kialakult pártrendszert.

A korábban az IRA politikai szárnyának is nevezett Sinn Féin megnyerte az ír választást.

Most pedig kormányra készül. Erről kérdeztük Cathy Bennett Monaghan megyei Sinn Féin-képviselőt.

Monaghan közvetlenül az észak-ír határ mellett fekszik, a területbe beékelődve. Cathy Bennett ennek a megyének a képviselője, ahol már tavaly első helyen végzett a Sinn Féin, és a tanácsban 6 helyet szerzett a 18-ból. A határ menti megyék egyébként is a párt fontos bázisának tekinthetők.

A mérsékelten jobboldali Fine Gael és a jobbliberális Fianna Fáil határozta meg az elmúlt évek politikáját. Időnként kiegészülve a Munkáspárttal. A 160 fős törvényhozásban azonban a két korábbi nagyobb párt 21 főt vesztett, és az utóbbi időszakban amúgy sem volt egyetlen pártnak sem önállóan többsége. Az írek megújulásra vágytak, és majdnem 100 év után a Sinn Féint újra nagy támogatottsággal bízták meg a választók. A baloldali nacionalista párt 24,5 százalékkal nyerte meg a választást, ami 37 képviselői helyet jelent. 

A Fianna Fáil 22,2 százalékkal szintén 37 helyet szerzett. Az eddig kormányzó Fine Gael 20,9 százalékkal 35 mandátumot szerzett, és ezzel a harmadik helyre csúszott vissza. A Zöld Párt 12, a Munkáspárt 6, a Szociáldemokrata Párt 6, a az erősen balos Szolidaritás-Emberek a Profit Előtt 5 mandátumot szerzett. A Sinn Féinből kiszakadt abortuszellenes, konzervatív Aontú 1 helyet, a Függetlenek a változásért nevű baloldali párt szintén 1 helyet szerzett. 19 független képviselő is mandátumhoz jutott. 

Tehát látható, hogy nem lesz könnyű dolga a Sinn Féinnek.

„A Fianna Fáil és a Fine Gael elutasította, hogy kormányra lépjen velünk. 80 mandátumra van szükségünk a kormányalakításhoz. Tovább dolgozunk azért, hogy más pártokkal a legjobb eredményt érjük el, ugyanis az emberek számára a Sinn Féin lett az első számú párt”

- értékelte a helyzetet Cathy Bennett. A képviselő szerint várhatóan lesz elég képviselő, aki melléjük áll. Mint elmondta, elsősorban a Zöld Párttal és a függetlenekkel tárgyalnak a párt vezetői, de a kisebb pártokat is bevonták a folyamatba. Arra kérdésre, hogy a programot is egyeztetik-e, azt felelte:

„A lakhatási problémák és az egészségügy kérdése a fő téma, de minden más szakpolitikai kérdéssel is foglalkoznak”.

A magyar médiában gyakran megjelenik, hogy a Sinn Féin az IRA korábbi politikai szárnyaként működött, és ezért nem vállalják fel a „mainstream” pártok. Erre a kérdésre Cathy Bennett csak annyit válaszolt:

„Az IRA nem létezik többé. Ezért ennek nem kéne témának lennie”.