Egy elemző szerint Soros György megállítását kérhette az amerikai külügyminiszter Ukrajnában

Egy elemző szerint Soros György megállítását kérhette az amerikai külügyminiszter Ukrajnában

Soros György ukrajnai térhódításának visszaszorítását kérhette kijevi látogatásán az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo - írja a Kárpátinfó nevű portál Valerij Peszeckij szakértőre hivatkozva.

Peszeckij feltételezése szerint Mike Pompeo külügyminiszter a kulisszák mögött három kérést fogalmazott meg az ukrán vezetés felé. Állítása szerint az Egyesült Államok azt szeretné, ha Kijev leállítaná a termőföld piacosítását, megszüntetné a belső államkötvények kibocsátását és támogatná az Ukrán Pravoszláv Egyházat. 

Az elemző szerint Washington első két kérése mögött az áll, hogy

Amerika tart Soros Györgytől. 

A föld piacosítása terén, amennyiben a parlament elfogadja az ezzel kapcsolatos törvényt, 10 millió hektárnyi állami föld válna megszerezhetővé, amelynek valós piaci ára 10 trillió dollár.

Ebben az esetben a legfőbb érdeklődő Soros György lenne Peszeckij állítása szerint.  

Pompeo szerint állítólag Soros György egy olyan rendszer dolgozott ki, amely lehetővé tenné azt, hogy az ukrán termőföldeket kvázi részvénytársaság kezelésébe adják át, ezzel jelentős vagyonra tehetne szert. 

A földpiacosításhoz hasonló a helyzet a belső államkötvényekkel is – állította a politológus, aki szerint Soros az ukrán államhatalomba beépített emberei, a miniszterelnök, pénzügyminiszter és jegybanki elnök révén az államkötvények kibocsátásával bekebelezné az ukrán állami költségvetés egy részét.

A szakértő szerint a Trump-adminisztráció attól tart, hogy az ezen módszerek által megszerzett pénz egy részét Soros György az amerikai elnök elleni kampányra költené. Egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén 

Donald Trump ellenfelei olyan pénzügyi forráshoz juthatnának, amely lehetővé tenné elmozdítását még újraválasztása esetén is.

Pompeo azt ígérte az ukrán elnöknek, segít a Soros ellenőrzése alatt álló IMF helyett alternatív hitelforrást találni. Peszeckij úgy tudja, Pompeo azért kérte Kijevtől az UPC támogatását, mert ez az egyházi projekt az ő kreációja, és a kudarca esetén támadási felület nyílna ellene Amerikában.