Orbán török haverjának megköszönhetjük: már 118 ezer migráns indult el felénk

.

Törökország nyugati határainak csütörtök éjszakai megnyitása óta

117 ezer 677 migráns hagyta el az országot az Európai Unió irányába

– közölte Süleyman Soylu török belügyminiszter hétfőn hivatalos Twitter-fiókján.

Soylu szűkszavú bejegyzésében részleteket nem közölt.

A török belügyminiszter által közölt adatok az Európába tartó bevándorlók számának óriási léptékű növekedéséről tanúskodnak, a tárcavezető

  • szombat éjszaka még csak 47 ezer,
  • vasárnap délelőtt pedig már 76 ezer

távozó migránsról számolt be.

Mindazonáltal az elsősorban érintett görög hatóságok a török adatokat cáfolják, mondván az időközben megerősített határvédelemnek köszönhetően a tízezresre duzzadt migránstömegből csak nagyon kevesen tudják átlépni ténylegesen a határt, és aki megteszi, azt is őrizetbe veszik vagy visszaküldik.

Soylu szavaira hivatkozva a török sajtó hétfőn arról számolt be, hogy a belügyminiszter mindenekelőtt emberhez méltó, és a vonatkozó jogi szövegeknek megfelelő viselkedésre szólította fel a görög hatóságokat. Hangsúlyozta: Törökország soha nem járt el olyan embertelen módon, mint ahogy a görög hatóságok a török Edirne város közelében húzódó határnál, amikor paprikasprayt vetettek be a menekültstátuszt kérelmezők ellen.

Ömer Çelik , a török kormánypárt szóvivője, aki a napokban első hivatalos forrásként erősítette meg a török határnyitásra vonatkozó értesüléseket, hétfői sajtótájékoztatóján „embertelen hozzáállásnak” minősítette, hogy a görög biztonsági erők a menekültek megfékezése érdekében könnygázt és hanggránátokat is felhasználnak, sőt az egyik migránst – a Reuters brit hírügynökség hétfői jelentésével egybehangzóan – meg is ölték. A görög kormány szóvivője a Twitteren hamisnak nevezte a hírt.

Lelőhettek egy szíriai menekültet a görög határőrök, Athén szerint hazudnak a törökök

Frissítés: Egyelőre nem világos, hogy pontosan mitől halhatott meg a menekült, ha történt ilyen egyáltalán. A biztonsági erők könnygázt, gumilövedékeket és vízágyút vetettek be. A görög kormány szóvivője hamisnak, török propagandának nevezte a halálos áldozatról szóló hírt.

(MTI)