Egy évet adott az ukrán elnök Putyinnak a háború lezárására

Krím
MTI/EPA/Kerch.FM

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ultimátumot adott Moszkvának, és felszólította, hogy egy éven belül kössön megállapodást a kelet-ukrajnai konfliktus lezárásáról - írta a politikussal interjút közlő The Guardian című brit napilap szombaton az MTI szerint.

A moszkvai kormány "egy évet tölthet az egyezmény kidolgozásával, ezt követően életbe kell léptetni" - mondta. "Ketyeg az óra" - tette hozzá.

Aláhúzta: ha ennél tovább tart a megállapodás megkötése, akkor változtatni kell annak formátumán, és új stratégiát kell választani. Hogy pontosan mire gondol, azt nem árulta el.

Az ukrán vezető jelezte: a megállapodás megkötése után szeretne végre a belpolitikai problémákkal foglalkozni, és nem arra akarja felhasználni mandátumát, hogy kizárólag a minszki egyezményen dolgozzon.

Nincs vége az egyetlen európai háborúnak, de van esély a békés rendezésre

A kelet-ukrajnai konfliktus 2014 elején robbant ki, a legintenzívebb harcok 2014-2015-ben zajlottak, az ENSZ adatai szerint 13 ezer feletti a halálos áldozatok száma, jelenleg alacsony intenzitású összecsapásokról beszélhetünk. Hétfőn, három év után újra egy asztalhoz ült a normandiai négyek nevet viselő formátum, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország vezetője.

Zelenszkij decembert, a párizsi Ukrajna-csúcstalálkozó egyéves évfordulóját jelölte meg határidőként. Az elnök egyúttal megismételte: változtatni akar a 2015-ös minszki béketerv egyes pontjain. Oroszország ezt korábban már elutasította.

Leonyid Szluckij, az orosz parlament külpolitikai bizottságának elnöke a Twitteren színpadiasnak nevezte az ultimátumot, amely szerinte nem segít a helyzeten. Ahhoz, hogy valami változzon, Kijevnek át kellene ültetnie a gyakorlatba a minszki egyezményt - vélekedett.

Az ukrán kormányerők 2014 óta harcolnak az oroszbarát szakadárokkal Luhanszk és Donyeck megyében. Az ENSZ becslései szerint mintegy 13 ezren vesztették életüket a konfliktusban. A minszki egyezmény életbe léptetése egyelőre akadozva halad. Németország és Franciaország is közbenjár a harcok lezárása érdekében.

Zelenszkij abban reménykedik, hogy áprilisban új csúcstalálkozóra kerülhet sor közte és Vlagyimir Putyin orosz elnök között. A két államfő rendszeres telefonos kapcsolatban áll egymással, és már többször találkoztak.

"Úgy vélem, hogy hallgat rám" - mondta. "Ez az érzésem. Remélem, nem tévedek" - tette hozzá.