Koronavírus: petícióban követelik az iskolák, óvodák és bölcsődék bezárását

Koronavírus: petícióban követelik az iskolák, óvodák és bölcsődék bezárását

Online petíciót indítottak Magyarországon az iskolák, óvodák és bölcsődék bezárásáért. Hasonló intézkedést Szerbia kivételével valamennyi szomszédos állam bevezetett, Romániában a szülőknek fizetett szabadnapot is adnak, ha nem tudja megoldani gyermeke elhelyezését. A magyar kormány a koronavírus-fertőzések növekvő száma ellenére sem lépett eddig.

A miniszterelnöknek címzett petícióban azt követelik Orbán Viktortól, hogy hozza meg a felelős döntést a vírus terjedése szempontjából gócpontoknak számító iskolák, óvodák és bölcsődék bezárásáról. A rendkívüli szünet elrendelésével kapcsolatban Orbán Viktor reggel még arról beszélt a Kossuth rádión, hogy minden érintett rosszul járna, ha ez megtörténne. A halogatás kormányfői indoklására a kezdeményezésben is utalnak:

ne zsarolja a magyar társadalmat azzal, hogy nem lehet iskolaszünet, mert ez a diákoknak évismétlést, a tanároknak fizetésnélküli szabadságot, a szülőknek pedig azt jelentené, hogy segítség nélkül maradnának egy ilyen helyzetben. Felszólítjuk Orbán Viktort, hogy ne hazárdírozzon tovább az életünkkel!

A miniszterelnök ráadásul ellentmond a 2019/2020-as tanév rendjéről szóló rendeletnek, amikor évismétléssel riogat, ugyanis abban az áll:

A tanítási év lezárásának, a  tanuló minősítésének, a magasabb évfolyamra lépésnek nem akadálya, ha az iskola a rendkívüli tanítási szünet elrendelése miatt kieső tanítási napokat a  nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC.  törvény (a  továbbiakban: Nkt.) 30.  § (3)  bekezdésében meghatározottak szerint nem tudja teljes egészében pótolni. Az  iskola indokolt esetben gondoskodik az elmaradt tananyag 2020/2021. tanítási évben történő feldolgozásáról.

A petíciót kezdeményező Jobbik javasolta először az iskola- és óvodabezárások elrendelését a járvány kialakulásának megakadályozása érdekében. Nem sokkal később a két legnagyobb tanári szakszervezet is csatlakozott, már a PDSZ és a PSZ is rendkívüli szünet bevezetését követeli a kormánytól.

A petíciót ide kattintva lehet aláírni.