Orbán Viktor szerint fizetés nélküli szabadságra kéne küldeni a tanárokat, ha bezárnák az iskolákat

Orbán Viktor szerint fizetés nélküli szabadságra kéne küldeni a tanárokat, ha bezárnák az iskolákat

Az idei és a már tervezés alatt álló 2021-es költségvetést is teljesen újra kell gondolni a koronavírus-járvány miatt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában.

Szokásos pénteki rádiós interjújában a miniszterelnök arról beszélt, hogy az országot elérő járvány hosszú ideig hatással lesz az ország életére.

"Kínában a járvány felfutási szakasza eltartott 5-6 hónapig, így az az igazság, hogy a koronavírus-járvány terjedése Magyarországon se 1-2 hétig, hanem több hónapig fog tartani és azután még jónéhány hónapig eltart, amíg visszatérünk a kiinduló helyzetbe"

- tette hozzá.  

A miniszterelnököt az iskolák bezárásáról is kérdezték, ugyanis a környező országok többsége ezt már meglépte, mivel a gyerekekre kevésbé veszélyes a járvány, ugyanakkor könnyedén megfertőzhetik otthon az idősebb szülőket, nagyszülőket. Orbán Viktor szerint azonban 

ha bezárják az iskolákat, akkor az hosszabb lesz, mint két hét, a tanárokat fizetés nélküli szabadságra kellene  küldeni, és véget érne a tanév.
Valójában ugyanakkor erre vonatkozó passzus nincs a magyar jogban, ugyanis a köznevelési törvény szerint veszélyhelyzet esetén rendkívüli tanítási szünetet rendelhetnek el, de ezen felül más jogszabályi rendelkezés nincsen, így továbbra is értetlenül állunk amellett, hogy a kormány miért ragaszkodik annyira az iskolák nyitva tartásához, ezzel veszélyeztetve az idősebb magyar állampolgárokat - szerk. 

"Ma az a tudásunk van, hogy a koronavírus a gyerekeket nem fertőzi meg, illetve anélkül megy rajtuk keresztül, hogy ez megbetegítené őket, így most az idősek vannak veszélyben. Ha az lesz a tudásunk, hogy a gyerekek is veszélyben vannak, akkor bezárjuk a közoktatási intézményeket is"

- összegezte a kormányfő.

A miniszterelnök egyébként ismét összekötötte a migrációt és a koronavírust. Az egyetemek bezárását azzal indokolta, hogy rengeteg külföldi diák tanul ott, nem is tartja egyébként véletlennek, hogy pont az irániak között ütötte fel a fejét a járvány. 

Orbán Viktor megismételte azt a tervet, hogy a költségvetést a járvány miatt újra kell tervezni, véleménye szerint ugyanis felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni.

A kormány kidolgoz olyan gazdaságvédelmi akcióterveket, amelyek egy-egy ágazatnak jelentenek majd segítséget, megoldást, mert a gazdaság leállása nem ugyanolyan mértékben sújtja a különböző ágazatokat. A leállt gazdaság újraindítását szolgáló, teljesen új megközelítésű gazdaságvédelmi akciótervet és azt szolgáló költségvetést kell elkészíteni

- közölte Orbán Viktor.

A súlyosbodó helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy szerinte arra kell koncentrálni, hogy az egyéni megbetegedésekről ne lépjünk át a gócpontokra, azaz a csoportos megbetegedésekre, de

„nem fogadnék arra, hogy nem jutunk el” a gócpontokig, és akkor majd azért kell küzdeni, hogy ne legyen tömeges, mint ahogy az már az olaszoknál és a franciáknál van"

- mutatott rá a miniszterelnök.