Félmegoldás: a kormánynak módosítani kellene a munkaügyi szabályokon a járvány miatt

Félmegoldás: a kormánynak módosítani kellene a munkaügyi szabályokon a járvány miatt

Politikai akarat kérdése.

Bár a miniszterelnök bejelentése szerint a digitális oktatásmód miatt nem lenne jó ötlet a nagyszülőkre terhelni a gyermekeket, kormányzati beavatkozás nélkül egyelőre nem olyan egyszerű otthon maradni a gyerekkel, de még az is komoly pénzügyi kiesést jelent, ha a házi karanténba zárt munkavállaló nem tud home office-ban dolgozni.

BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda a hrportálon közölt egy összeállítást a korlátozó intézkedések és a munkavállalók keresőképessége közti kapcsolatról. 

Szerintük egyértelmű: a küszöbön álló munkahely- és iskolabezárások, valamint a home office foglalkoztatás általánossá válása több helyen is igényli a jogszabályok kiegészítő és átmeneti módosítását. 

Alapvető szabály, hogy aki közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap, vagy akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, továbbá aki járványügyi, zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható, az keresőképtelennek minősül, és a keresőképtelenség első napjától kezdve táppénzre jogosult.

Ugyanakkor, ha a munkavállaló csupán járványügyi megfigyelés alatt áll, ám a munkavégzéstől nem tiltották el, nem számít keresőképtelennek, így részére táppénz sem jár.

Az elemzés szerint ilyenkor a munkavállaló kivehet fizetett szabadságot, vagy élhet a különös méltánylást érdemlő ok miatt indokolt távollét, illetve a fizetés nélküli szabadság lehetőségével - de így elesik a az erre az időszakra járó munkabértől.

Sőt, a jelenlegi jelenlegi szabályok szerint nem számít keresőképtelennek az a szülő, akinek gyermeke olyan óvodába, iskolába jár, amelyet érint a járványügyi intézkedés, illetve ahol az adott intézmény csak javasolja a szülőknek, hogy gyermekeiket ne vigyék az adott közösségbe.

Ebben az esetben szintén a fizetett szabadság, a különös méltánylást érdemlő ok miatt indokolt távollét, illetve megegyezés szerint fizetés nélküli szabadság lehet a megoldás.

„A jelenlegi szabályok szerint egy hosszabb iskolabezárási periódus során a szülő, ha nem tudja másra bízni gyermeke napközbeni felügyeletét, a home office nem megoldható és a munkáltató sem vállalja önként a bérfizetést a távollét tartamára, akkor vagy feléli éves szabadságkeretének jelentős részét, vagy az intézkedéssel érintett időszakra nem számíthat jövedelemre. Nem kizárt azonban a jogszabályok módosítása a közeljövőben”

- hangsúlyozza Dr. Simon Emese Júlia, a BDO Legal partnere.

„Az új helyzet új jogszabályi rendelkezéseket is indokolna. Akár a Munka Törvénykönyvének határozott időre szóló módosításával, akár rendeleti úton, de mindenképpen célszerű volna egyértelműen rendezni többek a viszonyokat"

- hangsúlyozza dr. Máriás Attila, a BDO Legal munkaügyi szakértője.

Miközben a szakértők a szabályok változtatását várják, a Magyar Közlöny továbbra is csütörtökön frissült legutoljára.