"Semmi nem indokolja, hogy Orbán Viktornak élethosszig tartó felhatalmazást adjunk"

"Semmi nem indokolja, hogy Orbán Viktornak élethosszig tartó felhatalmazást adjunk"

Jakab Péter: "valamit félreértett a Fidesz: nem a demokráciát kell felszámolni, hanem a járványt."

Jakab Pétert, a Jobbik elnökét a Magyar Hang kérdezte a parlament elé kerülő felhatalmazási törvényről. Ahogy arról beszámoltunk, a parlamenti ellenzéki további hétpárti egyeztetést sürget Orbán Viktor legújabb elképzeléséről, a veszélyhelyzet korlátlan ideig tartó meghosszabbításáról.

A Jobbik mindenkire kiterjedő, kötelező házi karantént követel

Kérve kérjük Magyarország kormányát, hogy döntsön felelősen, és rendelje el a kötelező házi karantént minden magyar állampolgár érdekében, három indokolt kivétellel: munkavégzés, vásárlás, illetve segítségnyújtás esetén! - olvasható az ellenzéki párt közleményében.

A legnagyobb ellenzéki frakció vezetője szerint abban nincs vita, hogy a veszélyhelyzetet meg kell hosszabbítani, és abban a Jobbik is partner lenne, hogy további 2-3 hónapig - vagy ha indokolt, akkor még hosszabb ideig - rendeleti úton kormányozzon a kabinet,

"azt viszont semmi nem indokolja, hogy Orbán Viktornak élethosszig tartó felhatalmazást adjunk. Azt ugyanis királyságnak hívják"

- tette hozzá Jakab Péter.

A pártelnök szerint

"valamit félreértett a Fidesz: nem a demokráciát kell felszámolni, hanem a járványt".

Amihez pedig nem korlátlan hatalom, hanem több teszt, szűrés, és védőfelszerelés biztosítására van szükség.

A Jobbik véleménye szerint a megelőzés szempontjából fontos továbbá a kijárási tilalom elrendelése, és bajba jutottak anyagi megsegítése.

Jakab Péter aláhúzta, ha ehhez a parlamentnek döntenie kell, nehogy már ne tudja ezt megtenni 2-3 havonta, hozzátéve: online is tud a parlament működni, amennyiben a képviselők akadályoztatva vannak. 

"A Fidesz ehelyett Orbán Viktorra bízná, meddig tartson a veszélyhelyzet, vagyis meddig lehessen a parlament nélkül kormányozni. Ha ő úgy ítéli meg, akkor 2 évig, ha úgy, akkor 4 évig. Addig sem parlament, sem választás. A kétharmad már nem elég, nekik minden kell. Ehhez nem asszisztálhatunk. A magyar emberekért bármit megteszünk, de királycsinálók nem leszünk. Még az ókori Rómában is csak korlátozott ideig választották a diktátort, 6 hónapra. Úgy tűnik, hogy Orbán Viktornak ez sem lenne elég"

- fogalmazott az interjúban Jakab Péter, hozzátéve: az ellenzék egységesen lép fel ebben a kérdésben.

A jövővel kapcsolatban megjegyezte,

"ha elvonul a vihar és kitisztul az ég, vagy visszatérünk a Parlamentbe, vagy, ha erre nincs mód, akkor a népnek kell véleményt formálnia velünk együtt az utcán. Nem lehetünk dél-amerikai katonai diktatúra".