A hitelmoratórium után sem emelkedhet a törlesztőrészlet, de meglesz ennek a böjtje!

A hitelmoratórium után sem emelkedhet a törlesztőrészlet, de meglesz ennek a böjtje!

A Magyar Nemzeti Bank olyan megoldásokat vár el a pénzügyi intézményektől, amivel a fizetési haladék után – az elhalasztott törlesztések kifizetése miatt – az adósok törlesztőrészlete az eredetihez viszonyítva nem emelkedik – közölte honlapján a jegybank.

Mint arról beszámoltunk, a múlt hét közepén a kormány rendeletben kötelezte a pénzintézeteket, hiteltörlesztési moratóriumot engedélyezzenek a lakossági és vállalati ügyfeleknek december 31-ig.

A fizetési moratórium nem lesz kötelező, a munkából kiesők számára viszont még nincs segítség

Szerda éjfél előtt nemsokkal megjelent a Magyar Közlönyben is az Orbán Viktor által korábban bejelentett gazdasági csomag, illetve a miniszterelnök rendelkezett a Munka törvénykönyvének rugalmasabbá tételéről is. A kormányzaton már jó ideje kérik számon a fizetési moratórium bevezetését, ennek a veszélyhelyzet hetedik napján tett eleget a kabinet.

Csakhogy a rendelkezés a hiteltörlesztésre vonatkozik,

a kamat a tőketartozásra a halasztás ideje alatt is halmozódik.

Mindez az adósok többségénél olyan futamidő-hosszabbítást jelent – teszi hozzá az MNB –, ami

biztosítja azt, hogy a havi terhek az eredeti szinten vagy az alatt maradjanak,

így annak megfizetése az ügyfelek számára várhatóan majd nem okoz nehézségeket. Az MNB álláspontja szerint a fenti elvárás biztosítja a hitelezők és az adósok érdeke közötti egyensúlyt a kialakult rendkívüli helyzetben.

A jegybanki elvárás azt jelenti, hogy noha most nagyjából háromnegyed évig (9 hónapig) nem kell fizetni a törlesztőrészleteket,

a futamidő az ezalatt felhalmozódott kamatok miatt nem 9, hanem – a tőketartozás mértékétől függően – jóval többel is meghosszabbodhat.