Felmérés: a nyugdíjasok 70 százaléka nem tart a vírustól

Felmérés: a nyugdíjasok 70 százaléka nem tart a vírustól

A Publicus közvélemény-kutató cég felmérést készített a koronavírus-járvány társadalmi és politikai hatásairól.

A cég kutatása szerint a megkérdezettek 100 százaléka hallott, és háromnegyedük szerint hazánkban is tömegessé fog válni a koronavírussal fertőzöttek száma.

A megkérdezettek 63%-a véli úgy, hogy valószínűleg nem kapja el a koronavírust, a legoptimistábbak a legveszélyeztetettebb korosztályt kitevő nyugdíjasok, akiknek

a 70 százaléka vélte úgy, hogy nem kapja majd el a járványt.

Leginkább a vállalkozók és az alkalmazottak (43, illetve 40 százalék) gondolják úgy, hogy elkapják a koronavírust, legkevésbé pedig a nyugdíjasok.

A felmérés szerint a megkérdezettek 38%-a gondolja úgy, hogy Kína egyik tartományában állatról terjedt át a betegség, majd így jutott el a nagyvilágba, a második legnagyobb csoport (29%) egyéb, nem részletezett elméletet támogat a vírus elterjedésére, 19% véli úgy, hogy Kína szabadította rá a járványt a világra, 8% szerint Amerika tett így, 7% pedig nem tudja, vagy nem válaszolt.

A megkérdezettek többsége számít további korlátozó intézkedésekre. A kijárási tilalmat 90 százalék várhatónak tartja. Majdnem ennyien (84 százalék) a nagyobb (nem élelmiszer) boltok, plázák bezárását is elképzelhetőnek gondolják. A válaszadók háromnegyede szerint várható a települések közötti forgalom korlátozása (73 százalék), illetve az idősek kötelező karanténba helyezése (71 százalék). Ám mindössze tízből hatan (58 százalék) várják a tömegközlekedés leállítását.

Az idősek kötelező karanténba helyezését 71 százalék tartja elképzelhetőnek — leginkább az alkalmazottak és a tanulók (80, illetve 76 százalék). Ám legkevésbé a nyugdíjasok, mindössze felük (54 százalék) tart valószínűnek egy ilyen korlátozó intézkedést.

A tömeges fertőzés elterjedését igennel válaszolók kétharmada gondolja úgy, hogy a járvány miatt akár két-három hónapig is tarthatnak majd a korlátozó intézkedések Magyarországon, a második legnagyobb csoport (17%) szerint egy hónap után vége lehet ezeknek, abban viszont csak a tizedük hisz, hogy fél évig tart majd ez az időszak. A legoptimistábbak egyébként a Jobbik szavazói, mintegy 30 százalékuk gondolja úgy, hogy egy hónap után minden rendeződik Magyarországon.