Orbán Viktornak csak egy kicsit kellene együttműködnie azért, hogy végre nyugalom legyen

Orbán Viktornak csak egy kicsit kellene együttműködnie azért, hogy végre nyugalom legyen

90 naponként szeretné ellenőrizni az ellenzék a kormány által hozott veszélyhelyzeti rendeleteket, és ha az intézkedések továbbra is szükségesek a védekezés szempontjából, további 90 napra támogatnák azok fennállását.

Ennyire egyszerű kérése van Jakab Péternek, a Jobbik elnökének és tulajdonképpen az egész ellenzéknek Orbán Viktorhoz.

A törvény jelenleg 15 napot ír elő arra, hogy a rendeleti kormányzás alatt meghozott rendeleteket a parlament ellenőrizze, azok meghosszabbításáról szavazzon. Ez egyébként nem jelent veszélyt az intézkedésekre, hiszen a hamis híresztelésekkel szemben a veszélyhelyzetet csakis a kormány léptetheti életbe és szüntetheti meg, a parlament pedig kétharmados kormánypárti fölényben van, tehát a rendeleteket bármikor életben tarthatják. Sőt, ha a parlament megszüntetné a rendeleteket, a kormány akkor is újra kihirdethetné azokat 15 napra.

Ettől függetlenül az ellenzék a kormány kedvéért a 15 napos ellenőrzési időkeretet egészen 90 napra kitolná, a kormánypártok viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy korlátlan időtartamban működjenek ellenőrzés nélkül.

Az erről szóló 4/5-ös többséget igénylő - házszabálytól eltérő - sürgősségi szavazás elbukása óta látható, hogy kompromisszumok helyett inkább pártpolitikai háborút akar indítani a Fidesz, jelentős mennyiségű álhírrel elárasztva a közmédiát és csatolt szerveit arról, hogy az ellenzék innentől kezdve a vírusnak szurkol, akadályozza a védekezést, veszélyezteti a kormány működését. Pedig csak annyit kérnek, hogy 90 naponta hadd mondhassák el véleményüket az addig megszületett rendeletekről.

Jakab Péter pénteken közzétett egy üzenetet Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiben együttműködésre és felelős politizálásra kéri (mellette a Jobbik-frakció közel összes képviselője külön videókat készített ugyanerről). Azt mondta, újabb történelmi jelentőségű szavazás előtt állunk (a demokrácia ünnepeként a 4/5-del elbukott törvényt hamarosan 2/3-dal is megszavazhatja magának a Fidesz-KDNP), és a miniszterelnöknek is meg kell értenie, hogy

A holnap áldozatait ma lehet megmenteni. Döntse el végre, mi a fontosabb: az emberélet, vagy a hatalom?

Jakab szerint sokan azt mondják, Orbán Viktor "azért kér korlátlan idejű felhatalmazást az ország irányítására", mert csak a hatalma érdekli, a vírus elleni küzdelem pedig csak ürügy számára. Ezzel kapcsolatban felszólította a kormányfőt, hogy

Bizonyítsuk be együtt, hogy ez nem így van! Elégedjen meg három hónappal, aztán ha a rendkívüli helyzet indokolttá teszi, megszavazunk még három hónapot. Higgye el, ha a javaslatot elfogadja, mindenki meg fog nyugodni!

A Jobbik elnöke közölte: nem az emberek uszításával kell most foglalkozni, hanem össze kell fogni. Ők korlátlan ideig nem fognak felhatalmazást adni a miniszterelnöknek, de ha ezt valamilyen időkerethez kötik, akkor támogatni fogják.

„Fontolja meg, támogassa, és mentsük meg Magyarországot!”