2 milliárdos nyereséget húzott be a felcsúti foci

2 milliárdos nyereséget húzott be a felcsúti foci

A Mészáros Lőrinc által vezetett felcsúti akadémia régóta kiemelt állami támogatásnak örvendezhet: 2011 és 2018 között 22,4 milliárd forint adományt és 23 milliárd forint közpénzt kapott TAO-támogatás formájában.

A klub 2019-es anyagi jelentése szerint az NB I.-es Puskás FC Kft.-t tulajdonló Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány mintegy 2 milliárd forintos üzleti eredménynek örülhetett - írja a 444.hu. 

A jelentés szerint a felcsúti alapítvány tavaly 

3,8 milliárd forintnyi adományt, illetve 3,3 milliárd forintnyi állami támogatást kapott.

A főbb kiadások terén: anyagjellegű ráfordításokra 2,5 milliárd, míg személyi jellegű ráfordításokra (bérköltség és járulékai) 1,17 milliárd forintot költött az akadémia, amelynek összes ráfordítása 5,1 milliárd forint volt tavaly.

A koronavírus-járvány következében több európai és hazai klub is komoly anyagi problémákkal küszködhet, azonban a Puskás Akadémia esetében erre várhatóan nem lesz példa, ugyanis az alapítvány saját tőkéje már 29 milliárd forintra rúg.

Nagyon sok pénzt költött a Fradi fizetésekre

A Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor által elnökölt Ferencváros esetében sem kellett az elmúlt évben meghúzni a nadrágszíjat. A klub minden eddiginél többet költött bérekre. Míg 2018-ban már 3 milliárd forintot utalt a klub bérekre, addig ez a szám mostanra elérte az 5 milliárd forintot. Ezzel, maga a klub is elismerte, hogy a térségben az egyik legnagyobb összeget a Fradi fordítja a játékosok fizetésére.

A klub úgy kötötte meg a vezetőedzővel és a játékosokkal a szerződéseket, hogy amennyiben a klub eljut valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörébe, abban az esetben jelentős mértékben emelkednek a munkabérek. Miután a klub bejutott az Európa-liga csoportkörébe, így ez a feltétel teljesült. 

Kérdés, hogy a koronavírus-járvány miatt esetleg a klubnál is úgy döntenek-e majd, hogy együttesen csökkentik a játékosok bérét. A legtöbb NB1-es klubnál már tárgyalnak az illetmények 20-30 százalékos csökkentéséről, azonban a Fradi esetében erről még nem hallani. 

A klub üzleti beszámolója szerint az 5,4 milliárdos adósság egymilliárdra csökkent. Hozzáteszik egyébként, hogy szükség esetén a cég likviditása játékoseladásokból javítható.