Majdnem hat százalékkal dobták meg a pánikvásárlók a kiskereskedelmi forgalmat februárban

Majdnem hat százalékkal dobták meg a pánikvásárlók a kiskereskedelmi forgalmat februárban

11 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom februárban az egy évvel korábbihoz képest a KSH adatai szerint. Ebből ez emelkedésből 5,7 százalékot a hónap végén kialakult felvásárlási láz magyaráz. Februárban az olaszországi koronavírus-hírek és a lezárások hatására indult meg pánikszerű roham a magyar boltokban, több helyen napokig nem győzték tölteni többek között azokat a polcokat, amelyekre a tartós élelmiszerek voltak kirakva.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 10,7 százalékkal, az iparcikkek döntő részét árusító  nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 11,4 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,8 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A február végén kialakult felvásárlási láz a KSH becslése szerint a teljes kiskereskedelmi forgalom 11 százalékos bővüléséből 5,7 százalékpontot magyaráz, ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem volumenének 11,3 százalékos növekedéséből 7 százalékpontot, a gyógyszer-, gyógyászati és illatszerüzletek esetében a 15,8 százalékos bővülésből mintegy 10 százalékpontot.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 11,1 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,9 százalékkal nőtt.
 
A KSH adatai szerint az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.