Most nem az új alaptanterv a fontos, hanem a digitális átállás

Most nem az új alaptanterv a fontos, hanem a digitális átállás

Az új Nemzeti alaptanterv (NAT) bevezetésének visszavonását kéri a Jobbik a kormányzattól, miután az oktatásnak ma sokkal komolyabb problémái vannak annál, mint a tananyag módosítása. A párt oktatási és kulturális kabinetének vezetője, dr. Brenner Koloman csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, az új NAT bevezetése és a szakképzés átalakítása helyett az idei érettségi és a digitális oktatásra való átállás nehézségeivel foglalkozzon a kormányzat.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese felhívta rá a figyelmet, hogy az elmúlt hetekben diákok, pedagógusok és szülők tömege küzdött azzal, hogy előzetes előkészítés nélkül kellett átállniuk a digitális oktatásra, ráadásul ez plusz anyagi és időráfordítást is igényelt az érintettektől.

„Anyagi forrásokat és időt nem kímélve próbál mindenki helytállni ezekben a nehéz időkben”

Brenner Koloman szerint „a kevesebb néha több”, ezért csökkenteni kellene a diákok terhelését. Az ellenzéki politikus úgy véli, nem jó, hogy ha több mint tíz órán keresztül laptop vagy számítógép előtt ülnek a gyerekek, ráadásul a tananyag megtanulásához is külön időt kellene hagyni.

Vonják vissza a NAT bevezetését – követelte ismét a jobbikos politikus, aki szerint inkább azzal kellene foglalkoznia az oktatási kormányzatnak, hogy a szegény családoknál nem feltétlenül áll rendelkezésre internetelérés vagy a szükséges digitális eszköz.

Kitért arra is, hogy a szakképzésben jelenleg sokan nem tudnak szerződést kötni a szakmai gyakorlatot nyújtó munkahelyekkel.

Nem bürokráciára van szükség, hanem olyan modernizációjára az oktatásnak, amibe be kell vonni a pedagógusok, tanárok, szülők, tanulók képviselőit is – ő pedig pártja partnerségét ajánlja ehhez – jelezte a parlamenti képviselő.