Orbánnak és Pintérnek küldtek nyílt levelet a kórház dolgozói, miután Kásler kirúgta a főigazgatót

Orbán
Orbán Viktor/Facebook

Ahogy arról beszámoltunk, az Emmi szerint a járványügyi veszélyhelyzetben az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója, Cserháti Péter nem teljesítette az utasításokat, ezért leváltották. A döntés után az intézmény munkatársai demonstrációt tartottak.

A dolgozók most Orbán Viktorhoz és Pintér Sándorhoz fordultak, arra kérik őket, hogy bírálják felül Kásler Miklós döntését, mert azt "megalapozatlannak és teljes mértékben igazságtalannak tartjuk. A menesztés indoklásában leírt állításokat pedig a leghatározottabban visszautasítjuk".

Az Index a levelet változtatás nélkül közölte, mi is így teszünk:

"Tisztelt Miniszterelnök Úr és Belügyminiszter Úr! 

Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet dolgozóiként mélységesen megrendülve fogadtuk Kásler Miklós húsvét vasárnapi döntését, mely szerint menesztik intézetünk főigazgatóját, Cserháti Pétert.

Jelen levelünkkel határozottan szeretnénk kifejezni, hogy a fenti döntést megalapozatlannak és teljes mértékben igazságtalannak tartjuk. A menesztés indoklásában leírt állításokat pedig a leghatározottabban visszautasítjuk.

Cserháti Péter vezetésével intézetünk a járvány magyarországi megjelenése óta heroikus küzdelmet folytatott. A járványügyi hatóságokkal folyamatos egyeztetésben és együttműködésben kerestük az egyensúlyt, hogyan folyhatna mozgásszervi rehabilitáció továbbra is Magyarországon és ugyanakkor hogyan segíthetnénk a COVID-19 vírussal megfertőződött betegek ellátását.

Intézetünk vezetése teljes átláthatóságot biztosított számunkra, folyamatosan tájékoztatott minket dolgozókat is az aktuális lépésekről, melyek az érkezett írásbeli utasítások és határozatok, valamint az arra adott reakcióink mentén egyértelműen végig követhetők. Az Operatív Törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ minisztérium által jóváhagyott ránk szabott utasításait rendre azonnal végrehajtottuk és az intézetben a kért változtatásokat a határidőre elvégeztünk.

Kásler Miklós miniszter úr legutolsó április 7-én kelt levelének, valamint az április 10-én elfogadott ütemtervnek megfelelően 233 ágyat szabadítunk fel 2020 április 15-re. A főépület kiürítése jelenleg is zajlik, az elmúlt egy hétben – munka, pihenő és ünnepnapokon is dolgozva – kialakításra kerültek a betegutak, zónák és a személyzet beosztása.Összegezve eddig is készen álltunk, és most is készen állunk, hogy a hozzánk érkező betegeket fogadjuk és megfelelő szinten ellássuk. 

Azt is láttuk, hogy mind az Operatív Törzs, mind a Nemzeti Népegészségügyi Központ mindent megtesz, hogy a járványt Magyarországon kontroll alatt tartsa és az állampolgárokat megvédje.

Éppen ezért jelen levelünkkel Miniszterelnök Úrhoz, az Operatív Törzshöz és a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordulunk, és kérjük, hogy bírálják felül Kásler Miklós döntését, mert az igazságtalan, alaptalan és alapjaiban rendíti meg intézetünk biztonságos működését ezáltal véleményünk szerint veszélyezteti a magyarországi egészségügyi ellátás működését ebben a kritikus helyzetben.

Bízunk Önökben, szakértelmükben és emberségükben, hogy a fentebb felvázolt tények alapján kérésünket megfontolják és mindannyiunk számára a legjobb döntést hozzák.

Köszönettel, 

az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet dolgozói közössége"

"Nagyon nehéz mit mondani" - elcsukló hangon nyilvánított köszönetet a leváltott főigazgató

A Munkások Újsága közölt videót a ma délutáni spontán tüntetésről, amin az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet munkatársai álltak ki a Kásler Miklós által leváltott Cserháti Péter főigazgató mellett. Cserháti szerint nagyon nehéz megszólalni, tegnap délután behívatták a minisztériumba, ahol átadták neki az azonnali felmondási levelet, de szakorvosként tovább dolgozhat az intézményben.