A kórház dolgozói a Kásler által kirúgott főigazgatóért tüntettek

A kórház dolgozói a Kásler által kirúgott főigazgatóért tüntettek

Hétfőn délben demonstráltak az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet orvosai és ápolói a Budakeszin található főépület előtt. Nagyjából százan voltak, Kásler Miklós döntése ellen tiltakoztak, tegnapi hír, hogy a miniszter menesztette a kórház főigazgatóját, Cserháti Pétert. Indoklása szerint nem szabadított fel elég ágyat a koronavírusos betegeknek, ezzel nem tartotta be az előírást.

A kórház dolgozói úgy gondolják, hogy a náluk ápolt betegeket nem lehet hazaküldeni, sem máshova vinni, mert az a fajta speciális kezelés, amit biztosítanak nekik, csak ebben az intézményben elérhető. A 444 cikkében az áll, hogy a szónokok szerint maradandó károsodást okoz a kezelés megszakítása, egyikük megfogalmazása szerint "ezek embertelen gyilkosok", mert akár a páciensek életébe is kerülhet, ha nem kapnak ellátást, a forrás a Munkások Újságja.

A kórház egyik munkatársa a 444-nek küldött üzenetében azt állítja, hogy a kórház két pavilonjának a kiürítését már megkezdték, ott vannak is koronavírusos betegek, szerinte nem igaz, hogy a főigazgató nem teljesítette az utasítást. Úgy gondolja, hogy a kormánynak az a problémája a leváltott igazgatóval, hogy saját hatáskörben tesztelt más kórházakból hozott betegeket, akik között volt fertőzött is.

Az egyik munkatárs az Indexnek nyilatkozva arról beszélt, hogy a főigazgató "a végsőkig védte a betegeket", de még így is felszabadított ágyakat.

Frissítés

Az Emmi szerint továbbra is zökkenőmentes a rehabilitációs betegek kezelése, a minisztérium közleménye változtatás nélkül:

"Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója vezeti mától megbízott főigazgatóként az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet (OORI). A két intézménynek kiemelt szerepe lesz, amikor a koronavírus-járvány tömegessé válik Magyarországon. A Korányiban már most is nagy számban kezelnek súlyos koronavírus-fertőzött betegeket. Az OORI új épületének infrastruktúrája is teljes körűen alkalmas arra, hogy súlyos, invazív gépi lélegeztetést igénylő koronavírusos betegeket ellásson több mint 200 ágyon. További lélegeztetési egységek biztosíthatók még az intézet régebbi épületében is kis átalakítással.
A biztonságos ellátásra való megfelelő mértékű felkészüléshez komoly erőfeszítésekre van még szükség a Rehabilitációs Intézetben. Részben a járványelleni védekezésben való magas szintű részvétel, részben pedig a rehabilitációra szoruló betegek ellátásában. Megkezdődtek az intézeten belüli kapacitás átcsoportosítások és az előkészületek a fertőzött betegek fogadására, megtörtént az ellátó személyzet beosztása, átcsoportosítása. A Rehabilitációs Intézetben az átállás alatt is folyamatosan és zökkenőmentesen zajlik a 146 rehabilitáció alatt álló beteg ellátása. A rehabilitációs programokért felelős orvosok véleményezték, hogy az Intézetben jelenleg rehabilitáció alatt álló betegek közül kik bocsáthatók haza."