Rendszerhiba? Hiába várnak Kásler engedélyére a Csányi-féle magánkórházban

Rendszerhiba? Hiába várnak Kásler engedélyére a Csányi-féle magánkórházban

Kásler Miklós, a kormány egészségügyért felelős minisztere hetek óta nem adja ki azt a határozatot, amely lehetővé tenné, hogy a Budai Egészségközpont Királyhágó utcai, 120 ágyas kórháza koronavírusos betegeket fogadhasson – írja a 24.hu.

A lap szerint a Budai Egészségközpont (BEK) március óta teljes készültségben van, de üresen áll.

Azt is tudni vélik, hogy a tulajdonosok – a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozó Bonitás 2002 Zrt. és az igazgató, Varga Péter Pál családi cége, a Medikomp Kft. – közös döntése alapján egy hónapja, március 15-én léptek kapcsolatba Pintér Sándor belügyminiszterrel, és ajánlották fel a teljes fekvőbeteg-kapacitást az operatív törzs számára.

Ezt el is fogadták, de Kásler Miklósnál elakadt az engedélyeztetés, most pedig úgy tűnik, a felek a sajtóban üzengetnek.

A BEK a 24.hu-nak adott tájékoztatása szerint Kásler minisztériumának határozatán kívül minden szükséges engedélyt megkaptak. Megtörtént az ÁNTSZ-szakfőorvosi vizsgálata, módosították a működési engedélyt, majd március 26-án a kijelölő határozat is megszületett a Királyhágó utcai kórházat illetőleg. A BEK a járványkórházi működésre szóló finanszírozási szerződést is megkötötte március 27-én a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel.

Varga Péter Pál intézményigazgató az újság kérdésére azt mondta, a működés megkezdéséhez az Emmi miniszterének elrendelő határozata kell. Ezt a mai napig nem kapták kézhez. Április 2-án a miniszterhez címzett kérdésére azt a választ kapta, hogy a kórház bevonása az aktuális szükségleteknek megfelelően fog megtörténni, „napokon belül”, de azóta két hét telt el.

Eközben a miniszter rendelete miatt a kórházi férőhelyek 60 százalékát rohamtempóban fel kell szabadítani, magyarán olyan embereket küldenek százával haza, akiket alapesetben kórházban kellene ápolni. Köztük volt már olyan is, akiről másnap, otthon derült ki, hogy fertőző koronavírus-beteg lett az intézményben.