Olasz maffiafőnököket engedtek szabadon a koronavírus miatt

Olasz maffiafőnököket engedtek szabadon a koronavírus miatt

A CNN számolt be Cafiero De Raho Olaszország maffiaellenes ügyészének bejelentéséről, miszerint egy új koronavírus-rendelet alapján olasz maffiafőnököket is szabadon engedtek vagy házi őrizetbe helyeztek.

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében az olasz kormány engedélyezte, hogy azokat a rabokat, akiknek a letöltendő büntetéséből már csak másfél év vagy annál kevesebb van hátra, a börtönökből házi őrizetbe szállíthassák. 

Cafiero De Raho szerint a rendelet alapján hazaengedett rabok közül a maffiában betöltött szerepük miatt hárman is különleges elkülönítésben voltak a börtönben, épp azért, hogy ne tarthassák a kapcsolatot a külvilággal:

  • Francesco Bonura, a szicíliai Cosa Nostra befolyásos főnökét 23 évre ítélték el a maffiaszervezetben betöltött szerepével kapcsolatos vád miatt, de már csak 9 hónap van hátra a büntetéséből,
  • Vincenzo Iannazzo, a Ndrangheta tagja, Lamezia Terme városának ismert maffiavezére eredetileg 14 évet kapott a maffiában betöltött szerepe miatt,
  • Pasquale Zagarit, a Casalesi klán tagját, akit sokan a hírhedt nápolyi szervezet pénzügyi agyának tartanak eredetileg 21 évre ítélték el.

A maffiaellenes ügyész azt mondta, a fent említett három maffiavezér esetében házi őrizetben nem lehetséges megakadályozni azt, hogy tartsák a kapcsolatot a külvilággal.

 

A válság kedvez a maffiának

Mindeközben a maffiaszervezetek a járvány okozta válságot használják ki, hogy ismét népszerűséget szerezzenek a szegények körében és növeljék taglétszámukat. Olaszországban megközelítőleg 3,3 millió ember szorul támogatásra, hogy meglegyen a mindennapi betevője, főként dél-Olaszországban, Szicíliában nagy a nélkülözés, ahol a korábban leginkább fekete gazdaságban dolgozók most munka nélkül maradtak. Élelmiszerhez vagy a kormány által kiosztott élelmiszerutalványokon keresztül vagy a maffia ételosztásai során jutnak.

Szakértők szerint még ennél is nagyobb problémát jelent, hogy a maffiaszervezetek vagyonukat arra használják, hogy a bankoknál gyorsabban adnak kölcsönöket a válság miatt bajba került kis- és középvállalkozásoknak, amik felett szép lassan átveszik a irányítást. Az államügyész legveszélyeztetettebb vállalkozásokként az éttermeket és a szállodákat jelölte meg, amikből ráadásul a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások számára nyújtott állami támogatások nagy részét is zsebre teszik a maffiaszervezetek.

A CNN-nek nyilatkozó újságíró szerint – akit a Cosa Nostra fenyegetett meg miután megjelentetett egy cikket a maffia működéséről a járvány alatt – a maffia arra játszik, hogy az állam alternatívájaként mutassa be magát. Céljuk, hogy társadalom megkedvelje őket és igény legyen rájuk.