Bocsánatot kért az a képviselő, aki Kim Dzsongun állítólagos betegségéről beszélt

Kim Dzsongun
KCNA

Bocsánatot kért hétfőn az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun rossz egészségi állapotáról korábban nyilatkozó dél-koreai ellenzéki képviselő - számolt be a szöuli média.

De Dzsongho, aki korábban Észak-Koreából szökött délre, azt állította, hogy Kim nem tud magától felállni és rendesen járni. Kijelentése éles társadalmi bírálatot váltott ki, mert állításai nem voltak megalapozottak. A nemrégiben képviselői mandátumot kapó ellenzéki hétfőn azt mondta, az elmúlt napokban több rendreutasítást kapott, érzi szavainak súlyosságát. Kifejtette, hogy képviselőként súlyos felelősséget érez kijelentésének hatása miatt. Ígéretet tett egyben arra, hogy az elkövetkezőkben körültekintő és szerény lesz jelenlegi tisztségében.

A képviselő egy másik ellenzéki parlamenti társával korábban azt is mondta, 99 százalékig biztos állításának hitelességében - számolt be róla az MTI.

Kim Dzsongun három hétig nem jelent meg a nyilvánosság előtt. A múlt héten azonban az észak-koreai sajtó hírt adott arról, hogy megjelent nyilvánosan egy műtrágyagyár felavatásán. Az utóbbi hetekben már halálhíre is kelt a világban, amiért az idén nem vett részt országa legnagyobb ünnepén, április 15-én a kommunista országot alapító nagyapja születésének évfordulóján megrendezett parádén.