Orbán: példátlan dezinformációs kampány és támadás zajlott Magyarország ellen

Orbán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Magyarország ellen zajló példátlan támadásról és dezinformációs kampányról, valamint az ezek alaptalanságát kimondó európai bizottsági állásfoglalásokról írt levelet Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó valamennyi párt elnökének - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke hétfő délután.

Orbán Viktor értékelése szerint az elmúlt hetekben egy Magyarország ellen zajló

"példátlan támadás és dezinformációs kampány tanúi lehettünk. Akkor, amikor világszerte a koronavírus-járvány elleni eredményes fellépésért küzdünk, amikor emberéletek forognak kockán, egy valós alap nélküli, koordinált támadást indítottak ellenünk. Engem és országomat már korábban is támadtak igazságtalanul, részrehajló ideológiai propaganda alapján, de a mostani volt a legaljasabb és legcinikusabb, amit tapasztaltam. Szándékosan figyelmen kívül hagyták, hogy egy olyan kormányt vettek célkeresztbe, amely épp emberéletek mentésén fáradozik"

- szögezte le a Fidesz elnöke.

Levelében megállapította: az összehangolt politikai támadás résztvevői hamis információt és hazugságokat terjesztettek.

"Azt híresztelték, hogy az Országgyűlés bezárt, holott rendszeresen ülésezik, és heves vitáknak biztosít helyszínt. Azt is állították, hogy korlátlan hatalmat szereztem magamnak. Pedig éppen ellenkezőleg: az Országgyűlés hatásköre a kormány kárára bővült. Az Országgyűlés hatásköre lett, hogy véget vessen a veszélyhelyzetnek, sőt bármely rendkívüli intézkedést visszavonhat"

- írta, hozzátéve: "az álhírek terjesztésébe sajnálatos módon nemcsak formális politikai ellenfeleink, hanem egyes EPP-s politikusok is aktívan bekapcsolódtak".

Orbán Viktor emlékeztetett: az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk "odáig merészkedett, hogy párhuzamot állított a magyarországi intézkedések és Carl Schmitt, a náci német rezsim támogatója és ideológusa között".

Most Donald Tusk családjáról hazudott az álhírgyártó kormánysajtó

Miután az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk beszólt Orbán Viktornak, a lakájmédia egyből visszatámadott - nem mintha bármi tétje is lenne, de a fideszes tábornak jól megmondták, a lengyel politikus nagyapja náci katonaként szolgált a II. világháborúban.

A miniszterelnök az EPP-tagszervezetek elnökeinek írt levelében felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság időközben megvizsgálta a magyarországi intézkedéseket, és félreérthetetlen módon kimondta, hogy ezek a támadások alaptalanok.

"Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, aki nem vádolható azzal, hogy Magyarország iránt elfogult lenne, ráadásul másik pártcsaládot képvisel, már több alkalommal kijelentette, hogy a magyar törvény, amely szabályozza a kormány különleges hatásköreit a veszélyhelyzet alatt, nem ütközik európai uniós jogszabályokba"

- írta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke felidézte: az Európai Parlament április 17-én határozatban ítélte el Magyarországot.

"Azzal, hogy egyes hazugságokat a határozat szövegébe foglaltak, az európai parlamenti képviselők nevetség tárgyává tették magukat és intézményüket is. Az Európai Parlament archívumai örökké őrizni fogják ezeket"

- jegyezte meg Orbán Viktor, leszögezve: a bizottság nyilatkozata helyre tette a politikai hisztériát.

Közös állásfoglalásban fogják elítélni a magyar kormányt az Európai Parlamentben a felhatalmazási törvény miatt

Közös állásfoglalásban ítéli el a magyar kormányt a felhatalmazási törvény miatt az Európai Parlament több képviselőcsoportja is. A dokumentumot egyszerre jegyzi a Fidesznek máig otthont adó Európai Néppárt, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek.

Hozzátette:

"az okozott kárt azonban nem lehet helyrehozni. Köszönöm valódi szövetségeseinknek, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére hűségesek maradtak az igazsághoz, és kiálltak mellettünk. Azoktól pedig, akik tájékozatlanságból vagy rosszindulatból az álhírterjesztőkhöz csatlakoztak, elvárom, hogy bocsánatot kérjenek a magyar emberektől, és levonják a megfelelő következtetéseket"

- írta levelében a magyar miniszterelnök.

A Fidesz elnöke végezetül kifejtette:

"nem engedhetjük, hogy politikai ellenfeleink kisajátítsák a jogállamiság elvét, és ezt a közös értéket pártpolitikai eszközzé silányítsák. Hamarosan döntenünk kellene: engedjük, hogy megosszanak, és tovább gyengítsenek bennünket, vagy összefogunk, és továbbra is az európai politika vezető, konzervatív ereje maradunk. Az előttünk álló, kihívásokkal teli időszakhoz sok erőt és bölcsességet kívánok!"

Havasi Bertalan az MTI-nek elmondta: a levelet angol nyelven Európa-szerte 53 néppárti pártelnöknek, magyar nyelven 4 pártelnöknek valamint a Most/Híd szlovák-magyar vegyes párt elnökségének küldték el.

13 tagpárt a Fidesz kizárását kéri a Néppártból

Egy levélben arra kérik Donald Tuskot, az Európai Néppárt elnökét és a szövetség vezetőit, hogy zárják ki a Fideszt a pártcsaládból, az aláírók között 13 tagpártot láthatunk. A szignálók a két belga, a két svéd, a dán, a finn, a cseh, a holland, a görög, a litván, a szlovák, a norvég és a luxemburgi tagpártok első emberei, köztük a görög és norvég miniszterelnökkel.