Még mindig nem megy: tüdőgyulladásos kisgyereket sem teszteltek le koronavírusra

Még mindig nem megy: tüdőgyulladásos kisgyereket sem teszteltek le koronavírusra

Nem tesztelték le koronavírusra a Heim Pál gyermekkórházban azt a 18 hónapos kisfiút, aki bizonyítottan tüdőgyulladást kapott. Nem azért mert szükségtelen, hanem mert nem szabad.

A gyermek édesanyja, Güth Nikolett az Alfahírnek elmondta: kisfiával heteken át, több alkalommal is felkeresték házi gyermekorvosukat, de érdemi kezelés nem történt, valamint koronavírus-tesztelésre sem jegyezték elő.

Miután a kicsi állapota tovább romlott, először fül-orr-gégészetre küldték, ahol nem találtak rendellenességet. Ezt követően hétfőn a Heim Pál kórházban vizsgálták meg, ahol vér- és vizeletvizsgálaton kívül meg is röntgenezték.

A felvételről megállapították, hogy a kisfiúnak tüdőgyulladása van.

Az édesanyja azt várta, hogy fián elvégeznek egy koronavírus-tesztet is, hiszen tünetei alapján erre is reális esély van, de ezt a lehetőséget megtagadták tőlük.

Azt mondták nekik, hogy protokoll szerint csak azokon végeznek tesztet, akik fekvőbeteg ellátásban vannak.

Az édesanya eredetileg Facebookon számolt be történetükről, a posztot több mint tízezren osztották meg:

A magyar egészségügy, a koronavírus és a minisztériumi protokoll kapcsolata már a kezdetektől drámai volt, hiszen emlékezetes, a tüneteket mutató betegeket még akkor is két héten belüli külföldi tartózkodás feltétele mellett akarták csak letesztelni, amikor már a magyar lakosság körében magától terjedni kezdett a vírus. Így, teszt nélkül nem lett koronavírusos az egyik kollégánk sem.

Úgy tűnik, a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszámolóiból ismert, már-már megszámlálhatatlan tonnányi import egészségügyi felszerelés ellenére még mindig ott tartunk, hogy egy kórházban nem jut koronavírus-teszt egy tüdőgyulladásos betegnek.