Kirgiz befektetők helyett a Dunaferr munkahelyeit védené Kálló

Kirgiz befektetők helyett a Dunaferr munkahelyeit védené Kálló

Bérkompenzációt, a szén-dioxid-kvóta miatti befizetés felfüggesztését és stratégiai megállapodást kér a kormányzattól a Dunaferr számára Kálló Gergely. A Jobbik országgyűlési képviselője ezt pénteki Facebook-videójában közölte azt követően, hogy a nehézipari nagyvállalat menedzsmentje tegnap bejelentette, a keresletcsökkenés miatt közel ezer munkavállalójának kell csökkentett munkaidőben dolgoznia.

A Dunaferr 1000 munkavállalója fizetését és munkaidejét csökkenti

A Dunaferr cégcsoport nevében Evgeny Tankhilevich cégvezető írt levelet a munkavállalóknak, amelyet a Vasas Szakszervezetek nyilvánosságra hozott. Ebben a cégvezető a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságra hivatkozva, "fájdalmas lépések" megtételét jelenti be. "Ha a helyzet nem változik, várhatóan 2020. június 1-től 3 hónapon át csökkentenünk kell a nem közvetlenül a a termelésben dolgozó munkavállalók munkaidejét.

Jevgenyij Tankilevics vezérigazgató bízik abban, hogy a csökkentett munkaidő miatt kieső bért részben állami forrásból tudják pótolni. (A kurzarbeit szabályai szerint a munkavállaló a kieső munkaidőre jutó bér 70 százalékát kaphatja meg az államtól, az erre az időre jutó illetmény fennmaradó részét a munkaadónak kell állnia.)

Kálló a választókerület legnagyobb munkaadójának számító Dunaferr érdekében három dolgot kért a kormányzattól:

  • Adjanak garanciát az ígéretnek megfelelően arra, hogy segítenek a bérek kompenzálásban, amennyiben szükséges!
  • A szén-dioxid-kvóta befizetésétől tekintsen el az állam a válság ideje alatt!
  • A recesszió idején automatikusan lépjen életbe Stratégiai Partnerségi Megállapodás a kormány és a vállalat között, ezáltal is biztosítva a gördülékeny termelést!

A térség országgyűlési képviselője emlékeztetett, Szijjártó Péter csütörtökön Kirgizisztánnal kötött stratégiai partnerségi megállapodást 18 milliárd forint értékben. Kálló azonban úgy véli, válság idején nem ázsiai országokban kell befektetni, hanem a magyar és a Magyarországon működő nagyvállalatokat kell abban segíteni, hogy megőrizzék a munkahelyeket, megállítva ezzel a drasztikusan növekedő munkanélküliséget.