Nemcsak idehaza, hanem világszerte is a koronavírus-járvány miatt aggódnak a leginkább

Nemcsak idehaza, hanem világszerte is a koronavírus-járvány miatt aggódnak a leginkább

Világszerte az emberek 46 százaléka véli úgy, hogy összességében jó irányba haladnak a dolgok, Magyarországon ez az arány 33 százalék – derül ki abból a 28 országot érintő, 20 ezer ember megkérdezésén alapuló kutatásából, melyet az Ipsos készített.

Az emberek világszerte – nem meglepő módon – a koronavírus miatt aggódnak leginkább, 61 százalék a világjárványt említette aggodalomra okot adóként, sőt a 28 országból 24-ben első helyen a COVID-19-et nevezték meg ekként. A legmagasabb említési értékeket Malajziában (85 százalék), Nagy-Britanniában (77 százalék) és Ausztráliában (74 százalék) mérte a globális kutatócég, míg Oroszország és Kína lakosságának alig negyede nevezte meg kritikus problémának.

Magyarországon – akárcsak a többi országban – a koronavírust a megkérdezettek 61 százaléka az aggodalomra okot adó tényezők közt említette, ez 59 százalékkal az egészségügy helyzete követi. Leszakadva következik a korrupció (39 százalék), a szegénység (34 százalék), a munkanélküliség (28 százalék) és az oktatás (19 százalék). A bevándorlás kérdését csak 9 százalék nevezte aggodalomra okot adónak.

Világszinten a koronavírus-járványt – mint már írtuk – 61 százalék nevezte aggodalomra okot adónak, ezt a munkanélküliség (35 százalék), az egészségügy (28 százalék), a szegénység (27 százalék), a korrupció (22 százalék) és a bűnözés (20 százalék) követi. A bevándorlást közel olyan arányban említették (10 százalék), mint hazánkban.

Érdekesség, hogy a klímaváltozás miatt világszerte 12, míg Magyarországon csak 4 százaléknyian aggódnak.

A teljes kutatási anyag itt érhető el.