Úgy tűnik, hogy a járvány nem jut be a hazai börtönökbe

Úgy tűnik, hogy a járvány nem jut be a hazai börtönökbe

A veszélyhelyzet kihirdetése óta naponta 25-28 ember kerül be a magyar börtönökbe, március 15. és április 15. között ez 764 új rabot jelentett a büntetés-végrehajtásban, közülük 563 előzetesbe, a megyei intézetekben 201-en kezdték meg jogerősen kiszabott büntetésük letöltését - írja a Népszava a Magyar Helsinki Bizottsággal közös adatigénylésre a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától érkezett válaszai alapján.

Március 11. és április 28. között 1388 új személy került a harminc hazai intézet valamelyikébe, mindegyikük 14 napos elkülönítés után használhatta a közös helyiségeket, bár ez néhány szakértő szerint elképzelhetetlen.

Április közepén a vírus legveszélyeztetettebb csoportjába tartozó 65 év feletti rabok száma 296 volt, arra nem kaptak választ, hogy hány fogvatartottnak van krónikus betegsége, de az érkezők alapos orvosi vizsgálaton esnek át, kiemelt tekintettel a felsőlégúti panaszokra.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta öt esetben tagadták meg az elítélt befogadását gyanús tünetek miatt, ők járványügyi megfigyelésre kórházba kerültek. Április 23-ig 47 fogvatartottat különítettek el a vírus jelei miatt, de a betegséget egyszer sem igazolták. Az országos parancsnokság egyik munkatársa viszont pozitívnak bizonyult.