Tárki: a lakosság 18 százalékának csökkent a jövedelme, 7 százaléka munkanélküli lett

Tárki: a lakosság 18 százalékának csökkent a jövedelme, 7 százaléka munkanélküli lett

A lakosság 18 százalékának csökkent a jövedelme, míg körülbelül 7 százalékra tehető azoknak az aránya, akik a koronavírus miatt a munkahelyüket is elvesztették – derül ki a Tárki április 25. és május 3. között végzett felméréséből.

A kérdéssorban felmérték azt is, hogy egy adott héten az emberek 36 százaléka naponta, míg 14 százaléka egyáltalán nem hagyta el az otthonát.

A 18 százalékos tömeget érintő keresetcsökkenés azonban „jelentős” mértékű volt, és leginkább a 40-59 éves korosztályt érintette, az ő esetükben az arány 26 százalékra rúgott.

A munkahelyüket elveszítő 7 százalékba tartozók többsége is inkább budapesti volt, mintsem vidéki. Ugyanakkor a válság ezúttal is inkább a képzettebb, felsőfokú végzettségűeket kímélte meg, a munkahelyi leállások a közepes és alacsonyabb iskolázottságúakat sújtották igazán.

A kormány a szomszédos országokkal szemben nem jelentett be komoly gazdaságvédelmi intézkedéseket -például jelentős bérátvállalásokat-, ellenben Orbán Viktor miniszterelnök ígéretét betartva kibővítik a közmunkaprogram és a honvédség keretét. A kormányfő úgy fogalmazott,

"a cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, mi annyi munkahelyet hozzunk létre."