Nincs vége: rekordot döntött a koronavírusos betegek azonosítása az elmúlt 24 órában

Nincs vége: rekordot döntött a koronavírusos betegek azonosítása az elmúlt 24 órában

Százhatezer új koronavírus-fertőzöttet jelentettek világszerte az elmúlt 24 órában, a legtöbbet egyetlen nap alatt - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán, aggodalmát fejezve ki a szegény országok miatt, miközben a gazdag országok már kifelé haladnak a karanténból.

"Még mindig hosszú utat kell megtennünk a világjárványban" - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója sajtótájékoztatóján.

"Aggódunk a fertőzöttek számának növekedése miatt az alacsony és közepes jövedelmű országokban."

A legnagyobb aggodalmunk az, hogy az amerikai támogatás nagy részét a fejlődő országok megsegítését célzó programokra költöttük, más partnereket kell meggyőznünk, hogy továbbra is finanszírozni tudjuk azokat, akik a legsérülékenyebbek a világban - jelentette ki a WHO vészhelyzeti igazgatója.

A koronavírus-világjárvány Afrika fejlődését fenyegeti, és milliókat taszíthat mélyszegénységbe - figyelmeztetett az ENSZ-főtitkára. A járvány fokozhatja a hosszú ideje fennálló egyenlőtlenségeket, az éhezést, az alultápláltságot és a lakosság betegségeknek való kitettségét - mutatott rá António Guterres. Szolidaritásra kérte a nemzetközi közösséget, és jelezte: a kontinensnek 200 milliárd dollárra (több mint 64 200 milliárd forintra) lenne szüksége, hogy megbirkózzon a válsággal.