Fokváros lett a járvány gócpontja Afrikában

Fokváros lett a járvány gócpontja Afrikában

A várakozásokkal ellentétben Fokváros lett a koronavírus-járvány gócpontja a Dél-afrikai Köztársaságban - jelentették csütörtökön a hírügynökségek az egészségügyi miniszterre hivatkozva. A nagyváros az afrikai kontinensen is az egyik legfőbb góccá vált.

Semmilyen modell nem jelezte előre, amit a tartományban tapasztalnak a szakemberek. Az esetek robbanásszerű terjedése minden várakozást felülmúl, és lehet, hogy további beavatkozásra lesz szükség a koronavírus terjedésének feltartóztatására

- mondta Zwelini Mkhize a sajtónak.

A kedvelt üdülőhelynek számító Fokvárosban több mint 12 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak eddig. Ez a 19 ezer dél-afrikai eset 63 százaléka, és az összes afrikai eset mintegy tíz százaléka. Korábban azt feltételezték, hogy Dél-Afrika legnagyobb városában, Johannesburgban, és Pretoriában, a fővárosban terjed majd leginkább a fertőzés a lakosságuk nagy létszáma és a szegénység miatt.

A fokvárosi tartomány a természeti szépségei miatt sok turistát vonz, és több európai fővárosból is vannak oda közvetlen légijáratok. Feltételezik, hogy tüneteket nem mutató európai látogatók hurcolták be a vírust.

Fokvárosban június végére várják a járvány tetőzését, az ország többi részében augusztusban vagy szeptemberben. Egy tudományos modell szerint novemberre elérheti a 40-45 ezer főt a halálos áldozatok száma a Dél-afrikai Köztársaságban.

Az év végére az 57 milliós lakosságból 13 milliónyian fertőződhetnek meg a tanulmány szerint.

Az országban elegendő kórházi ágy van, de az intenzív osztályok csak 3300 férőhellyel rendelkeznek, miközben 20 ezerre lenne szükség az előrejelzések szerint.