George Floyd kislánya: Apu megváltoztatta a világot

George Floyd kislánya: Apu megváltoztatta a világot

Sajtótájékoztatót tartott a múlt héten a rendőri brutalitás áldozatává váló George Floyd családja, amelyen a velük jó kapcsolatot ápoló Stephen Jackson is részt vett.

Floyd felesége, Roxie Washington arról beszélt, igazságot szeretne elhunyt férjének.

A nap végén mindenkinek otthon a helye a családjával. Giannának már nincs édesapja. Nem fogja őt látni felnőni, lediplomázni. Ha van valamilyen problémája, ami miatt szüksége lenne az édesapjára, már nem tud hozzá fordulni

– fogalmazott.

A családdal együtt jelen volt a korábbi NBA játékos, Stephen Jackson is, aki Texasban ismerkedett meg George Floyddal és azóta barátok is lettek. A korábbi kosaras leszögezte, hogy minden támogatni fogja a családot és egyengeti Floyd kislányának útját is. 

A sajtótájékoztató után Stephen Jackson a nyakába vette Floyd kislányát is, aki több alkalommal is azt ismételgette, hogy 

"Apu megváltoztatta a világot."

Floyd május 25-én durva rendőri intézkedés következtében halt meg Minnesota államban. A 46 éves afroamerikai férfi halála nyomán helyenként erőszakba torkollt tiltakozóakciók törtek ki az Egyesült Államokban, de világszerte szimpátiatüntetések is zajlottak.

George Floydra egyébként május 25-én azért hívták rá a rendőrséget, mert gyaníthatóan hamis pénzzel üzletelt. A rendőrök földre kényszerítették a férfit, majd egyikük perceken keresztül a nyakán térdelt, ketten pedig a hátán. Floyd ennek következtében vesztette életét. A négy rendőrt elbocsátották, egyiküket letartóztatták, és gyilkosság gyanúja miatt vádat emeltek ellene.

„Ez egy olyan szikra, ami belobbantotta a régóta fennálló feszültségeket"

George Floyd halála ismét megmutatta, hogy Amerikában továbbra is elég egy brutális rendőri intézkedés egy országos válság előidézéséhez. A nagyvárosokban folyamatosak a tüntetések, a különféle demonstrációk, amelyek nemcsak megosztják a társadalmat, hanem akár meg is béníthatják a gazdaságot. A tüntetők a felelősök megbüntetését követelik és az etnikai kisebbségek elleni diszkrimináció megszüntetését, de közben fosztogatnak és lángba borítják a városokat.

24.hu nyomán