Köszi, Covid! A turizmust, az ipart és a kiskereskedelmet a béka feneke alá lökted!

Köszi, Covid! A turizmust, az ipart és a kiskereskedelmet a béka feneke alá lökted!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatói szerint

  • a kiskereskedelmi üzletek forgalma 10,2,
  • az ipari termelés 36,8,
  • a vendégéjszakák száma pedig 97 (!)

százalékkal esett vissza áprilisban a tavalyi év negyedik hónapjához képest. Mindez a koronavírus-járványnak köszönhető.

Kiskereskedelem

Kiskereskedelemben az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma mindössze 0,4 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma már 14,8 százalékos visszaesést produkált (ebből kiugró a textil-, ruházati és lábbeli-üzletekben mért eladások 90 százalékos visszaesése), az üzemanyagtöltő állomások forgalma pedig 26,3 százalékot zuhant.

Az első négy hónap adata azonban még így is 2,6 százalékkal haladja meg a 2019-es első négy hónap volumenét.

Ipar

A tájékoztató szerint kiugró volt a visszaesés a járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent. Az alágak közül csak a gyógyszergyártásban nőtt a kibocsátás. (Százalékos értéket a gyorstájékoztató nem ír – A szerk.)

A kiskereskedelemmel ellentétben itt már tavalyhoz képest is jelentős az idei visszaesés: a 2020. január-áprilisi ipari termelés 9,2 százalékkal elmarad a 2019 első négy hónapjában mért adatától.

Turizmus

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évadnyitó március eleji konferenciáján azt mondta, a turisztikai szezonnak

kampó.

Ez be is igazolódott, a gyorstájékoztató szerint a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 99, a belföldi vendégek által eltöltötteké 95 százalékkal, a szálláshelyek bevétele pedig 97 százalékkal esett vissza tavaly áprilishoz képest.

A vendégéjszakák száma Budapesten és a Balaton régióban az előző év áprilisi értékének az 1 százalékát sem érte el – emeli ki a KSH dokumentuma, hozzátéve, az országban áprilisban 1297 kereskedelmi szálláshely volt nyitva, a szálláshelyek felében nem volt vendégforgalom.

A vendégéjszakák száma az év első négy hónapjában 43,2 százalékkal, míg a szálláshelyek bevétele 38,5 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában.