Ennyit esett a világ vezető gazdaságainak GDP-je a koronavírus miatt

Ennyit esett a világ vezető gazdaságainak GDP-je a koronavírus miatt

3,4 százalékkal zuhant 2020 első negyedében (az előző évihez képest) a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hazai összterméke - állapította meg az OECD. Ez az adatok rögzítésének kezdete, 1998 óta a legerősebb csökkenés. Még a pénzügyi világválság csúcsán, 2009 első negyedévében is sokkal jobb volt a helyzet, akkor csak 1,5 százalékkal esett vissza a G20-ak gazdasági teljesítménye.

A csoport tagjai közül azok az országok szenvedték el a legnagyobb veszteségeket, amelyek legelőször vezették be a járvány gyors terjedését fékező, ámde a gazdaságot megbénító szigorú intézkedéseket. Így Kínában 9,8 százalékkal, Franciaországban és Olaszországban pedig 5,3-5,3 százalékkal csökkent a GDP.

Az Európai Unió egészében 3,2 százalékra rúgott a visszaesés üteme, ezen belül az euróövezetben 3,6 százalékos csökkenést mértek.

  • Németországban 2,2, 
  • Kanadában 2,1,
  • Egyesült Királyságban 2,0,
  • Brazíliában 1,5,
  • az Egyesült Államokban és Dél-Koreában 1,3-1,3
  • Mexikóban pedig 1,2 százalékos visszaesést mértek.

Növekedést csak két ország tudott elérni: India 0,7 százalékosat, Törökország 0,6 százalékosat. Éves összevetésben a G20-csoport gazdasági teljesítménye 1,5 százalékkal esett vissza az első negyedévben. A legerősebb növekedést Törökország érte el 4,4 százalékkal, a legnagyobb csökkenést pedig Kína 6,8 százalékkal.

A tavalyi első negyedévben a G20-csoport gazdasága éves szinten 3,0 százalékkal, az előző három hónaphoz képest pedig 0,8 százalékkal nőtt, míg a tavalyi utolsó negyedévben 2,8 százalékra, illetve 0,6 százalékra rúgott a GDP-növekedés üteme.