Jakab Péter: Keresztény, konzervatív és nemzeti értékrendet követő párt vagyunk

Jakab Péter: Keresztény, konzervatív és nemzeti értékrendet követő párt vagyunk
A Jobbik nem balra tolódik, hanem középre

– állítja Jakab Péter. A Jobbik elnöke emellett cáfolja, hogy leszámolás folyna a pártban és beszél az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjéről is az eheti Magyar Hangban megjelent terjedelmes interjújában, amelynek mi is idézzük fontosabb kijelentéseit.

A Jobbikból kilépőkről:

„Ha lezajlik egy tisztújítás, természetes folyamat, hogy egyesek kiválnak. Mások tudomásul veszik a tisztújítás eredményét, ők maradni szoktak, és munkával bizonyítják azt, hogy helyük van ebben a közösségben; akik meg nem veszik tudomásul, azok pedig ilyen-olyan indokkal távoznak. Van, aki csendben, van, aki arra törekszik, hogy minél nagyobb károkat okozzon.”

A Jobbik balratolódásáról:

„Ha a jobb- és baloldal koordináta-rendszert használom, akkor azt mondom, hogy a Fidesz jelenlegi felvett pozíciójából, a szélsőjobbról nézve minden elmozdulás balratolódásnak tűnik. De ettől még a Jobbik nem balra tolódik, hanem középre. Pontosan ott vagyunk, ahol egy magyar néppártnak lennie kell ahhoz, hogy a társadalom minden szereplőjét meg tudja szólítani.”

A fideszes szavazók átcsábításáról:

„Ha megnézzük a másodlagos pártpreferenciákat, még mindig azt látjuk, hogy a fideszes szavazók másodlagos pártpreferenciája a Jobbik. Erre tehát megvan az esély. De nemcsak a fideszes szavazókra kell célozni, hanem a bizonytalanokra is. Azt látni kell, hogy van egy nagyon nagy apatikus réteg, amelyet fel kell rázni, meg kell szólítani. Ha őket csatarendbe tudjuk állítani, akkor meglehet a többség.”

A közös ellenzéki listáról:

„Az én meggyőződésem az, hogy a több lista hatékonyabban szolgálja a kormányváltást, de ez vita tárgyát képezi jelenleg az ellenzéki oldalon.”

A közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltről:

„Meg kell találni azt a civil jelöltet, aki mindenki számára elfogadható.”

Dobrev Kláráról, mint lehetséges közös jelöltről:

„Egy párt európai parlamenti képviselője nehezen számít civilnek. Bízom a Demokratikus Koalíció bölcsességében, hogy olyan jelöltet kívánnak állítani, aki integratív, és nem megosztó.”

Az LMP-s Ungár Péterről

„Aki a NER-milliárdokból lesz vagyonos ember, és abból épít akár médiát, akár egy új pártot, az mindig úgy kezelendő, mint a Fidesz trójai falova, én úgy is kezelem."