Offshore-ozó fideszes: különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoznak

Offshore-ozó fideszes: különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoznak

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult nyomozás során a Központi Nyomozó Főügyészség jelenleg is adatszerző tevékenységet folytat, ennek keretében belföldi bankszámlaforgalmi iratokat, ingatlan-nyilvántartási, valamint az adóhatóság, illetve nemzetbiztonsági szerv által kezelt adatokat szerzett be – válaszolta az ügyészség Hadházy Ákos képviselő azon kérdésére, mely Szabó Zsolt fideszes országgyűlési képviselővel összefüggésbe hozott offshore számlára vonatkozott.

A kormánypárti politikus ügyében határidő nélküli nyomozás van folyamatban – írja az ügyészség, hozzátéve,

tanú és gyanúsított kihallgatására eddig nem került sor.

„A nyomozás érdekeire figyelemmel az ügyben további tájékoztatás nem adható” – írja még Polt Péter.

A fideszes Szabóról 2018 márciusában írta meg az akkor még nem kormánypárti befolyású Magyar Nemzet, hogy csaknem 5 millió dollár (akkor 1,2 milliárd forint) ismeretlen eredetű pénzt rejteget egy belize-i cég számláján. A bemutatott dokumentumok azt bizonyították, hogy a politikus és felesége a Joy World Enterprise Limited nevű, 2013. június 10-én bejegyzett cég igazgatói voltak.

1,2 milliárdos offshore számlát találtak Szabó Zsolt államtitkár kezében

Négymillió nyolcszázezer, azaz közel ötmillió amerikai dollárt rejtő offshore számlát találtak Szabó Zsolt fejlesztési minisztériumi államtitkár kezelésében. A Magyar Nemzet pénteki számában azt írja: Szabó Zsolt nemzeti fejlesztési államtitkár, valamint felesége egyaránt igazgatója egy olyan cégnek, ami Belize-ben 4 865 511 dollárt, azaz egymilliárd-kétszázmillió forintot tart a számláján.

A fideszes politikus akkor tagadta, hogy bármi köze volna a Joy World Enterprise-hoz.