1,2 milliárdos offshore számlát találtak Szabó Zsolt államtitkár kezében

Az államtitkár és felesége vezetik a belize-i céget.

A Magyar Nemzet pénteki számában azt írja: Szabó Zsolt nemzeti fejlesztési államtitkár, valamint felesége egyaránt igazgatója egy olyan cégnek, ami

Belize-ben 4 865 511 dollárt, azaz egymilliárd-kétszázmillió forintot tart a számláján.

A lap állítja: olyan dokumentumok jutottak birtokába, melyek szerint a hatvani politikus és felesége vezet egy Joy World Enterprise Limited nevű, 2013. június 10-én bejegyzett céget. Azt írják, a papírokban feltűnő offshore közvetítőcég, a Fidelity is valós társaság, a nevében aláíró Shirlee Cornejo is létező személy, ahogyan a közjegyző, Aldo G. Reyes is. Megjegyzik, hogy utóbbi pecséttel, okmánybélyeggel ellátott dokumentumban tanúsítja, hogy a Magyar Nemzet birtokába került iratok hiteles másolatok.

Érdekesség, hogy a cég számlájának éves fenntartási költsége 300 dollár, ezt az összeget a 2017. év végéig fizették csak meg, ezért a Belize Bank zárolta a betétet, feloldani a pénz befizetésével lehetne. Viszont azt is írják, hogy Szabó Zsolték hazai családi vállalkozása,

az Exact-Cont Kft. ugyanarra a hatvani címre van bejegyezve, mint amelyik a dokumentumok egyikén is szerepel.

A lap többször kereste az államtitkárt, de nem érték el, üzeneteikre pedig nem reagált.

Szabó Zsolt államtitkár neve rengeteget szerepelt a sajtóban a hatvani-ügy miatt. Eszerint Szabó, aki 2014-ig Hatvan polgármestere és egyben országgyűlési képviselő is volt, a törvényi változás miatt a városvezetésről lemondott, és a parlamentben folytatta munkáját. Utódjával, az addigi Horváth Richárd alpolgármesterrel viszont hatalmi harcok miatt összekapott, ugyanis állítólag Szabó továbbra is rajta tartotta kezét a városon. Miután Horváth Richárd új polgármestert a Fideszből is kidobták, Hatvan a településfejlesztési operatív program (TOP) nevű uniós forrásokból 2017-ben csupán 55 millió forintot kapott, míg az államtitkárhoz lojálisként ismert polgármesterek kisebb települései százmilliókat, milliárdokat kaptak.

23 ezer polgári áldozat: Mit várjon az ország, ha a Fidesz egy belharcért feláldoz egy egész várost?

Senki nem lehet nyugodt a hatvani események tükrében: csütörtökön kiderült, hogy miniszteri szinten kellett beavatkozni egy fideszes államtitkár és egykori helyettese belharca miatt, mert a hatalom körüli tánc egy egész várost lökött az árokba. A választásokra készülő Fidesz pedig fenntartja a mostani helyzetet, így ha áprilisban megnyerik a választókerületet, Hatvannak vége lehet.

A feltételezés szerint a pénzhiány mögött Szabó Zsolt államtitkár bosszúja állt. Tegnap írtuk meg, hogy az ügyben, amiben még Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter is elítélte az államtitkárt, végül Orbán Viktor személyesen próbált rendet tenni, aminek egy új sportcsarnok állami finanszírozása lett az eredménye. Ugyanakkor a Szabó Zsolt ellen hivatali visszaélés miatt tett jobbikos és Tényi István-féle feljelentést elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség arra hivatkozva, hogy a sajtó által feltárt ügyben nincsenek konkrét bizonyítékok a visszaélésre, így ők inkább nem is nyomoznak.

Szabó Zsolt államtitkár a hatvani központú Heves megyei 3. számú választókerület fideszes jelöltjeként indul az április 8-i választáson. Győzelemre is esélyes legfőbb ellenfele a legerősebb ellenzéki kihívó, a Jobbik-alelnök Sneider Tamás. Szabó Zsolt nyilvánosságra került offshore-ügye tovább nehezítheti a Fidesz már eddig is instabil helyzetét a választókerületben.

Frissítés: Szabó Zsolt mindent tagad

Tagadja Szabó Zsolt államtitkár, hogy a sajtóban megjelent információk igazak lennének. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint csak lejárató kampány zajlik, Szabó Zsolt pedig saját közleményt is kiadott arról, hogy a vádak hamisak, és feljelentést tesz mindenki ellen, aki ezzel vádolja őt.

Az államtitkár úgy fogalmazott, „büntetőjogi felelőségem tudatában kijelentem, hogy sem nekem, sem feleségemnek, sem hozzátartozóimnak nincs a tulajdonában a hatvani irodaházba bejelentett offshore cég, és abban semmilyen tisztséget nem viselünk.”

A fideszes politikus szerint hamis a vád, mely szerint ő a tulajdonosa vagy igazgatója lenne egy olyan offshore cégnek, amelynek számláján nagy összegű készpénzt tárolnak.

Szabó védekezése azonban némileg érdekesnek tűnik annak fényében, hogy a belize-i cég nyilván nem egy hatvani irodaházba van bejelentve, éppen azért belize-i, és éppen azért offshore.

Helyreigazítás

Az alábbiakban közöljük Szabó Zsolt ügyvédjének helyreigazítási kérelmét:
 
"Valótlanul állítottunk, híreszteltünk korábbi cikkünkben, hogy Szabó Zsolt államtitkár és felesége áll a Joy World Enterprise Lmiited cég mögött, melynek Belize-i számláján több, mint 1,2 milliárd forint van. A nevezett cég nem áll Szabó Zsolt államtitkár és felesége - sem közvetett, sem közvetlen - irányítása alatt."