Nagyon megugrott az új koronavírusos fertőzések száma Csehországban

.

Csehországban szombaton 260 új beteget regisztráltak, ami majdnem százzal több, mint pénteken, és április eleje óta ez a legmagasabb napi szám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján megjelent hivatalos adatokból.

Eddig 11 ezer 306 ember kapta el a betegséget, a halálos áldozatok száma 347. A cseh betegek több mint hetven százaléka már meggyógyult, a jelenlegi 3277 fertőzöttből pedig 117 beteget kezelnek kórházban. Közülük mintegy tucatnyi fertőzött állapota minősíthető súlyosnak. 

Az új betegek több mint felét az észak-morvaországi Karviná melletti feketeszén-bányák alkalmazottai és családtagjaik teszik ki. A járványügyi hivatal döntése szerint ezért a bányák összes cseh és lengyel alkalmazottját, valamint részben családtagjaikat is kötelezően letesztelik. Mintegy 3000 emberről van szó. Hasonló fertőzésgóc van a Karvinához közeli Frydek-Místekben, az észak-csehországi Liberecben és Prága egy-két idősotthonában - jelentette az MTI. 

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint mindezek ellenére az általános járvány-helyzet tovább javult, ezért a már bejelentett lazításokat nem vonják vissza. 

Csehországban július 1-től már nem lesz kötelező az arcmaszkok viselete a tömegközlekedési eszközökön és a zárt termekben sem. Egyelőre kivételt csak Prága és Karviná jelentenek, amelyeket jelenleg a hatóságok helyi fertőzésgócokként kezelnek. Legfeljebb 5000 főig újra engedélyezve vannak a nézők is a nagy sporteseményeken és a zenei fesztiválokon. Újranyílhatnak a színházak és a mozik is. A vendéglők többsége és a nagy bevásárlóközpontok már egy hónapja teljesen nyitva vannak. 

A csehek egyébként egy nagyszabású közös vacsorával kívánják jelképesen lezárni a koronavírus-járványt. A "Megterített híd" elnevezésű gasztronómiai és zenei fesztivált kedd este Prágában, a történelmi Károly hídon rendezik, ahol egy több mint 500 méter hosszú asztalnál várják majd a vendégeket, akiknek a nagy érdeklődésre és a higiéniai szabályok betartásának szükségességére való tekintettel előzetesen online regisztrálniuk kell.