Nagyon megugrott az új koronavírusos fertőzések száma Csehországban

Nagyon megugrott az új koronavírusos fertőzések száma Csehországban

Csehországban szombaton 260 új beteget regisztráltak, ami majdnem százzal több, mint pénteken, és április eleje óta ez a legmagasabb napi szám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján megjelent hivatalos adatokból.

Eddig 11 ezer 306 ember kapta el a betegséget, a halálos áldozatok száma 347. A cseh betegek több mint hetven százaléka már meggyógyult, a jelenlegi 3277 fertőzöttből pedig 117 beteget kezelnek kórházban. Közülük mintegy tucatnyi fertőzött állapota minősíthető súlyosnak. 

Az új betegek több mint felét az észak-morvaországi Karviná melletti feketeszén-bányák alkalmazottai és családtagjaik teszik ki. A járványügyi hivatal döntése szerint ezért a bányák összes cseh és lengyel alkalmazottját, valamint részben családtagjaikat is kötelezően letesztelik. Mintegy 3000 emberről van szó. Hasonló fertőzésgóc van a Karvinához közeli Frydek-Místekben, az észak-csehországi Liberecben és Prága egy-két idősotthonában - jelentette az MTI. 

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint mindezek ellenére az általános járvány-helyzet tovább javult, ezért a már bejelentett lazításokat nem vonják vissza. 

Csehországban július 1-től már nem lesz kötelező az arcmaszkok viselete a tömegközlekedési eszközökön és a zárt termekben sem. Egyelőre kivételt csak Prága és Karviná jelentenek, amelyeket jelenleg a hatóságok helyi fertőzésgócokként kezelnek. Legfeljebb 5000 főig újra engedélyezve vannak a nézők is a nagy sporteseményeken és a zenei fesztiválokon. Újranyílhatnak a színházak és a mozik is. A vendéglők többsége és a nagy bevásárlóközpontok már egy hónapja teljesen nyitva vannak. 

A csehek egyébként egy nagyszabású közös vacsorával kívánják jelképesen lezárni a koronavírus-járványt. A "Megterített híd" elnevezésű gasztronómiai és zenei fesztivált kedd este Prágában, a történelmi Károly hídon rendezik, ahol egy több mint 500 méter hosszú asztalnál várják majd a vendégeket, akiknek a nagy érdeklődésre és a higiéniai szabályok betartásának szükségességére való tekintettel előzetesen online regisztrálniuk kell.