Ecclestone: Nem az én hibám, hogy fehér vagyok

Ecclestone: Nem az én hibám, hogy fehér vagyok

Bernie Ecclestone nagy vihart kavart, amikor múlt pénteken a CNN sportsnak úgy nyilatkozott, hogy "sok esetben a feketék rasszistábbak a fehéreknél." Igaz, a média nagy része már nem számolt be arról a részről, amikor a Forma-1 egykori mindenható ura arról beszélt, hogy Lewis Hamilton jól teszi, hogy a kiáll fekete közösségekért. 

Ismételten megszólaltatták Bernie Ecclestone-t, aki a Mail on Sonday-ben úgy nyilatkozott: tagadja, hogy ő rasszista, kirekesztő vagy akár csak tudatlan lenne.

„Nem vagyok feketeellenes. Sőt, épp ellenkezőleg. Én mindig is pártoltam őket. Ami azt illeti, Lewis édesapja velem akart üzletet indítani, gyártott pár szép evezőgépet"

- szögezte le, hozzátéve: ha feketeellenes lenne, meg sem fordult volna a fejébe, hogy társuljon. 

Bernie Ecclestone: A feketék rasszistábbak, mint a fehérek

Az utóbbi időben Lewis Hamilton gyakran tűnt fel a közösségi médiában amiatt, hogy Amerikában országszerte tüntetések és zavargások törtek ki George Floyd halála révén. Hamilton több alkalommal is azért fakadt ki, mert a pilóták nem álltak ki hangosan az amerikai fekete közösség mellett. A hatszoros világbajnok pilóta jeles képviselője lett a "Black Lives Matter" kampánynak.

Kiemelte, hogy az évek során sok olyan fehérrel találkozott, akit nem bírt, de egy fekete sem volt, aki ne tetszett volna.

"Párszor ki is raboltak, egy alkalommal három fekete. Kórházba is kerültem, de még azután sem volt bajom a feketékkel. Engem nem érdekel, ha valaki sárga, zöld, barna vagy rózsaszín. Lewisra nem is feketeként gondolok, ő egyszerűen csak Lewis.”

Ecclestone arról is beszélt, hogy nem az ő hibája, hogy fehérnek született, ahogy például az sem, hogy az átlagnál alacsonyabb.  

"Az iskolában engem töpszlinek gúnyoltak, én meg rájöttem, hogy tennem kell ellene. A feketék is álljanak ki magukért!”

Elmesélte, hogy korábban a sofőrje is afroamerikai volt, s nem azért, mert szinesbőrű volt, ugyanis őt nem érdekli, hogy kinek milyen színű bőre van. Úgy véli, hogy most túl nagy divat lett a diverzitásról beszélni. 

Szót ejtett a Liberty Media vezetőjéről is, akiről azt mondta, hogy jobban tenné, ha a politika helyett a befektetőkkel foglalkozna, ugyanis rengeteg problémát nem volt képes megoldani. 

"Lehet, hogy jobb lenne, ha a befektetők elvárásaival foglalkozna. A koronavírus-járvány jól jött számára, most mindent arra foghat, amit eddig nem sikerült megvalósítani” 

- mondta utódjáról, Chase Carey-ről, aki egyébként nemrégiben azt mondta, hogy Ecclestone már semmilyen poszttal nem rendelkezik náluk. Ráadásul olyan pletykák is szárnyra keltek, amely szerint lehet be sem engedik majd Ecclestone-t a futamokra.

„Hogy kitiltanak a futamokról? Nem ajánlanám. Próbálják csak meg Oroszországban! Azt hiszem, tudnék belépőt szerezni"

- utalt rá a F1 korábbi vezetője, ugyanis rendkívül jó kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyinnal.