Varga kiütötte a cinizmusmétert: örül a kormány a költségvetés támogatásának, pedig azt csak Fidesz-KDNP-sek szavazták meg

Varga kiütötte a cinizmusmétert: örül a kormány a költségvetés támogatásának, pedig azt csak Fidesz-KDNP-sek szavazták meg

A 2021-es költségvetési törvényjavaslatot 133 igen és 61 nem szavazattal fogadta el a parlament, ami azt jelenti, hogy a jogszabálynak 68,5 százalékos támogatottsága van - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken, a törvényjavaslat elfogadása után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Valójában mind a 133 igennel szavazó képviselő a Fidesz és a KDNP frakciójában ül, az ellenzékből senki nem szavazott velük, függetlenként pedig mindössze az ugyancsak Fidesz-tag német nemzetiségi képviselő, Ritter Imre támogatta a kormányt.

Ennek ellenére a miniszter hangsúlyozta: öröm a kormány számára, hogy a képviselők döntő többsége egyetértett eddigi döntéseikkel.

A miniszter tehát úgy véli, hogy a kormányt adó Fidesz és KDNP frakciójában önálló, szabad tudattal és akarattal rendelkező képviselők ülnek, akik komolyan mérlegelték, hogy a költségvetést megéri-e támogatni.

Ugyanakkor amennyire felesleges a kétharmados többség mellett bármilyen szavazásnak örülni, pont annyira szüntették meg az ellenzék szerepét a törvényalkotásban is.

Varga Mihály azt mondta,

"bár árgus szemekkel figyeltek", nem találtak elfogadható ellenzéki módosító javaslatot.

Az ellenzék 800, azaz nyolcszáz különböző módosítót nyújtott be.

Teljesen életszerű, hogy a kormány ebből egyetlenegyet sem talált jónak. Pedig ők igyekeztek. Tényleg.