"Egy-másfél nap alatt tűnt el a házi gyermekorvosok 40 százaléka"

"Egy-másfél nap alatt tűnt el a házi gyermekorvosok 40 százaléka"

A járvány idején a házi gyermekorvosok közel fele nem praktizálhatott, mert 65 év feletti korával a veszélyeztetett kategóriába tartozott - írja a Népszava. A lap szerint ez a pár hónapos kiesés néhány év múlva napi valósággá válhat, jelenleg négyszáznál is több tartósan betöltetlen alapellátó körzet van az országban.

„Nem volt könnyű az utóbbi néhány hónap. Azok a problémák, amiket évek óta szajkózunk, most villámgyorsan mindenki számára világossá váltak, hiszen egy-másfél nap alatt tűnt el a házi gyermekorvosok 40 százaléka”

- ezt Póta György fejtegette egy háttérbeszélgetésen. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke a gyermekorvosi ellátás járványhelyzetben látott működésére utalt.

Akadtak olyan körzetek, ahol nem maradt orvos, de az is előfordult, hogy a korábbi öt-hat szakember helyett egy maradt. A helyzet jelenleg javulást mutat, de kérdés, hogy mi lesz, ha ősszel jön a koronavírus második hulláma.

Hosszútávú problémák is adódhatnak, a HGYE becslése szerint öt-tíz éven belül megugrik a pályát koruk miatt elhagyó orvosok száma, a fiataloknak pedig nem túl vonzó ez a terület.