Méghogy megszűnt az SZDSZ: Épp kormányon van...

Méghogy megszűnt az SZDSZ: Épp kormányon van...

2020 első félévében összesen több mint 43 milliárd forint támogatást utalt ki a kormány 14 nagy cégnek, derül ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium adataiból - írja a 24.hu.

A legtöbb támogatást az autóalkatrészeket gyártó németországi multi magyar leányvállalata, a Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. kapta, több mint 11 milliárd forintnyit, üzeme kapacitásbővítésére. Cserébe 460 új munkahely létesítését kellett vállalnia, azaz az egy új munkahelyre jutó támogatás 24 millió forint felett volt - írja a lap. 

A dél-koreai hátterű Doosan Energy Solution 181 új munkahelyért cserébe 4,7 milliárd forint, a szintén dél-koreai eredetű Hanon System Hungary Kft. csaknem 7,5 milliárd forintot kap 516 munkahely létesítéséért. 

Hogy értsük a magyar gazdaságpolitika elmúlt évtizedekben mutatott teljesítményét: A G7 cikke szerint tavaly átlagosan 16 millió forint jutott egy munkahely létrehozására az ekd-támogatás keretein belül. 2019-ben a kormány 52 céget támogatott, összesen 105 milliárd forinttal. Ebből az első félévben 28 cégnek összesen 50 milliárd forintot  ítéltek meg – a tavalyi első félévben tehát 7 milliárd forinttal több támogatásról született döntés, mint az idén. Mint a portál megjegyzi, az összeg nagyságrendjét talán az érzékelteti a legjobban, hogy

a 450 ezer magyarországi cég összesen 303 milliárd társasági adót fizetett be 2019-ben – ennek a pénznek a harmadát kapja vissza egy maroknyi, többnyire külföldi nagyvállalat.

2004 óta majdnem 626 milliárd forintnyi egyedi, vissza nem térítendő állami támogatást ítéltek meg a cégeknek, 304 nyertes pályázatban. Az évente kiosztott összeg 2016-tól ugrott meg látványosan. 2018 első félévéig 429 milliárd forintnyi volt a vissza nem térítendő állami támogatás, az eltelt két év alatt tehát majdnem 50 százalékkal nőtt a pénzosztás mértéke.