Az IMF szerint az emberek 15 százaléka veszítheti el a munkáját a járvány miatt

Az IMF szerint az emberek 15 százaléka veszítheti el a munkáját a járvány miatt

A világjárvány rámutatott, a legkevésbé képzett rétegeket fenyegeti leginkább a munkanélküliség, mert képességek és eszközök híján képtelenek az otthoni munkavégzésre. Az IMF közgazdászai szerint legalább 15 százalék veszítheti el munkáját emiatt, a turizmusban dolgozóknál még sokkal magasabb az arány.

Leginkább azok a munkahelyek vannak veszélyben, amelyek személyes, fizikai jelenlétet igényelnek a munkahelyen – hivatkozik a novekedes.hu az IMF blog egyik cikkére. Azok ugyanis, akik valamilyen okból nem tudnak távmunkát végezni, a járvány miatt veszélyt jelentenek a vállalkozások számára. Leginkább a szegényebbeket és a pályakezdőket fenyegeti a munkanélküliség réme. 

Az IMF szakértői a szervezet 189 tagja közül 35 ország adatait elemezték. Becslésük szerint hozzávetőlegesen százmillió munkavállaló állása van veszélyben, mert nem tudnak home office-ban dolgozni. Vagyis a munkavállalók 15 százalékát fenyegeti ez a veszély.

A felmérés azt is megmutatta, hogy a vendéglátásban és a turizmusban, valamint a nagykereskedelem és a kiskereskedelem dolgozóknak van leginkább félnivalójuk, mert az ő munkájuk nem nagyon végezhető home office-ból. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy több mint 20 millió embert fenyeget annak veszélye, hogy elveszíti megélhetését.